Biografie over Harry van den Kroonenberg uit Roggel: Pionier en Prof

Foto: Afdh Uitgevers

LEUDAL – Vernieuwer, technoloog, manager en ondernemer: Harry van den Kroonenberg (1933-1996) was het allemaal. Letterlijk en figuurlijk een hardloper. Altijd een paar stappen verder dan de rest. Onorthodox en gedurfd. Haagse ambtenaren en toezichthouders trotserend. Kennis moet stromen, vond hij. En dus moesten alle wetenschappers uit de ivoren toren.

Rector magnificus Harry van den Kroonenberg, geboren en opgegroeid in Roggel, legde zo vanuit Twente de basis voor ondernemende universiteiten. Nu gemeengoed, destijds zeer controversieel. Als directeur van Energiecentrum Nederland – ECN, in Petten – gaf hij als een van de eersten de aanzet voor de grote energietransitie. Alles vanuit de vaste overtuiging: ‘De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas.’ Op 17 mei aanstaande verschijnt een biografie over Van den Kroonenberg.

Visionair
Als rector magnificus gaf Van den Kroonenberg al in 1979 invulling aan het begrip ‘de ondernemende universiteit’. Hij deed dat in een tijd dat de academische wereld zich vooral bezig hield met wetenschappelijke publicaties en financieel sterk afhankelijk was van de overheid. Zijn beleid was zowel visionair als pragmatisch: hij zag enerzijds dat het Nederlandse bedrijfsleven moest innoveren om internationaal te overleven, anderzijds hadden universiteiten keihard nieuwe inkomsten nodig door de dalende rijksbijdrage in de jaren tachtig.

Gedreven
Historicus en journalist Marco Krijnsen werkte twee jaar aan deze biografie. Hij baseerde zich op onderzoek in archieven en interviews met tal van personen die Harry van den Kroonenberg van dichtbij hebben meegemaakt: nabije familie, collega’s uit de academische wereld, ondernemers, vrienden. Het levert een caleidoscopisch beeld op van een onacademisch handelende, gedreven persoonlijkheid, die de Universiteit Twente met al zijn ideeën en energie tot de ondernemende Alma Mater gemaakt heeft die zij moest worden om op topniveau mee te kunnen blijven doen. Krijnsen citeert Alexander Rinnooy Kan: ‘Harry van den Kroonenberg stond als niemand anders persoonlijk voor een nieuwe relatie tussen universiteit en samenleving.’ De biograaf vergelijkt hem met Fitzcarraldo, hoofdpersoon uit een film van Werner Herzog: een durfal, een vernieuwer die door toepassing van technologie grenzen wil verleggen en de scepsis om zich heen trotseert.

Presentatie
Het boek wordt vrijdag 17 mei gepresenteerd in Enschede. ‘Pionier en prof Harry van den Kroonenberg, grondlegger van de ondernemende universiteit’ (ISBN 97890726033971) is een rijk geïllustreerde uitgave van AFdH Uitgevers Enschede/Doetinchem (160 pagina’s) en gaat 24,50 euro kosten. Meer informatie is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen