‘When you go home, tell them of us…’

HEYTHUYSEN – Op vele plaatsen in Nederland vond zaterdag de Dodenherdenking plaats. Vooraf werden de weersomstandigheden gevreesd, voor wat betreft de plechtigheden die in de buitenlucht plaats vonden.

In Maasgouw werden die zelfs uit voorzorg onder het veilige dak van Zalencentrum Don Bosco in Heel ondergebracht. Maar uiteindelijk kwam Midden-Limburg nog goed weg, na een verder zeer onstuimige dag.

Jeugd
In Heythuysen begon de herdenking sowieso, inmiddels traditioneel, in de Sint Nicolaaskerk met de verhalen van oorlogsslachtoffers uit de gemeente Leudal, die werden voorgedragen door kinderen. Pastoor Vankan toonde zich verheugd over de aanwezigheid van de jeugd, die later bij het monument op de hoek van de Eykerstokweg-Stationsstraat ook bloemen legde.

Ode
Daarvoor, tijdens de herdenkingsdienst in de kerk, was het niettemin de Britse veteraan Raymond Griffiths die als één van de speciale gasten uit het buitenland indruk maakte met het voordragen van de ‘Ode of remembrance’. Om ons, in het bewustzijn zo leek het dat hij en zijn kameraden met steeds minder zijn, met het daaropvolgende ‘Kohima Epitaph’ nog eens te vragen toch vooral nooit te vergeten én door te geven…

‘They shall grow not old, as we that are left grow old;
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.’

‘When you go home,
Tell them of us and say,
For their tomorrow,
We gave our today’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen