Rechter streeft naar uitspraak binnen zes weken in kwestie Holmel

Foto: John Hölsgens

ROERMOND – De gemeente Leudal ziet het mestvergistingsbedrijf Holmel het liefst vertrekken van de huidige locatie Aan de Heibloem in Heythuysen.

Het drogen en verwerken van mest tot briketten geeft volgens de gemeente te veel overlast voor de omgeving, met name op het gebied van stank en geluid zo betoogde een ambtenaar voor de rechtbank in Roermond. Het bedrijf kan beter naar een bedrijventerrein verhuizen, aldus de gemeente.

Jaren
Het bedrijf, de gemeente en omwonenden troffen elkaar weer omdat Holmel naar de bestuursrechter is gestapt. Het bedrijf is het er niet mee eens dat de gemeente handhavend optreedt en vindt dat het proces waarmee gewerkt wordt wel degelijk toegestaan is. Het is inmiddels al een kwestie van jaren: in 2016 stemde de gemeenteraad in met een ontwerpvergunning. De omwonenden tekenden protest aan en na een onafhankelijk geuronderzoek veranderde de gemeente van mening. De rechtbank wil nu binnen zes weken een uitspraak doen, maar het zou ook wel weer langer kunnen duren zo werd al aangekondigd.

Reacties