‘Rondom het Leudal’ over vier generaties Hendrickx op de Kasteelshof in Horn

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het lentenummer van het kwartaaltijdschrift ‘Rondom het Leudal’, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, beschrijft de 84-jarige Francine Hendrickx-Schrijnwerkers de 100-jarige geschiedenis van vier generaties op de Kasteelshof in Horn.

De vertelster gaat in fraaie bewoordingen in op de grote veranderingen binnen de agrarische wereld in die periode.

In memoriam
Verder in deze editie Gerrit van Heusden, die in een treffend in memoriam zijn oude vriend en botanicus Jo Willems uit Bilthoven herdenkt. Willems was in de beginjaren van de Studiegroep erg actief met de inventarisatie van de plantenwereld in het Leudal en publiceerde hierover meerdere artikelen in ‘Rondom het Leudal’.

Lange Vlieter
Verder is er aandacht voor het waterbekken ‘De Lange Vlieter’, tussen Beegden en Heel: een overwinterplek voor diverse bijzondere vogelsoorten. Gerard Ernst verhaalt over het doel van dit waterbekken en beschrijft ook die diverse vogels.
Johan Moris, archivaris van de Belgische Provincie van de Salvatorianen, geeft een levensbeschrijving van Roggelnaar Michel Rademakers (1865-1942), die als broeder Majella een groot deel van zijn leven doorbracht in het klooster van die Salvatorianen. Het klooster ligt in het gehucht Het Lo, bij Hamont. De naam van Rademakers dook ook op in de film ‘Grensgevallen’ van Peter Crins.

Extremen
Thijs Zeelen beschrijft het weer in de afgelopen zonnige winter, waarbij het op 20 februari maar liefst 20 graden werd. En passant geeft hij ook een terugblik op de zeer koude winter van 1979, toen het in de eerste week van het jaar meer dan 15 graden vroor.

Aanmelden
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor 17 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvang je gratis alle nummers van 2018. Opgeven kan per e-mail via [email protected] of telefonisch, via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen