Mobiele wijkbus van de politie wordt ingezet in Leudal

Foto: Twitter Bas Munne

LEUDAL – Vanaf 8 april wordt de nieuwe mobiele wijkbus van de politie ingezet in verschillende gebieden in Limburg, waaronder Leudal.

De bus gaat verder rijden in Weert, Nederweert, maar ook in de Westelijke Mijnstreek rondom Sittard.

Aangifte
Het gaat om een pilotproject voor heel Nederland. De bus wordt ingezet voor diverse politietaken, maar wordt voornamelijk gebruikt om in contact te komen met inwoners uit een gebied. Zichtbaar zijn is een belangrijk doel van de bus. Daarnaast is het mogelijk om in de bus aangifte of melding te doen bij de politie. Door het privacyglas in de bus kunnen mensen in alle rust en vertrouwen hun verhaal doen.

Aanspreekpunt
De wijkbus wordt roulerend in de diverse dorpen en gemeenten ingezet. Er wordt geprobeerd om vaste momenten aan te houden, zoals bijvoorbeeld bij een weekmarkt. Maar omdat het lastig is om een vaste planning aan te houden worden de locaties en tijdstippen van de mobiele bus in de wijk kenbaar gemaakt via onder andere de social mediakanalen van de lokale politie. Ook een heftig incident met grote maatschappelijke impact kan de politie doen besluiten om de mobiele wijkbus in te zetten. De politie is er dan voor de inwoners als aanspreekpunt en de agenten kunnen ter plekke hun werkzaamheden uitvoeren vanuit de bus.

Plaats delict
Naast de inzet van de bus in de Limburgse wijken, kan het voertuig ook worden gestald bij bijvoorbeeld evenementen. Hierbij wordt de bus dan gebruikt als commandopost. De wijkbus kan ook gebruikt worden als kantoor, waardoor de inzet bij bijvoorbeeld een plaats delict handig is. Op die manier gaat er weinig tijd verloren en hoeven agenten niet naar het politiebureau om alles op papier te zetten. Ziet u de bus staan? Loop dan gerust binnen voor een praatje met de aanwezige wijkagenten.

Reacties