Leudal verwacht 3,5 miljoen tekort bij jeugdhulp

Foto: PXHERE - CC0 Public Domain

LEUDAL – De gemeente Leudal verwacht over 2018 een tekort van 3,5 miljoen voor jeugdhulp.

Leudal werkt binnen het sociaal domein samen met de gemeenten Nederweert en Weert; de regio Midden-Limburg West. Kosten van jeugdhulp nemen in die hele regio aanzienlijk toe, maar de gevolgen zijn mede door het aflopende budget voor de gemeente Leudal het grootst.

Agenda
Sinds 2015 is de jeugdhulp een taak voor de gemeente geworden, maar die moeten dat met minder budget uitvoeren terwijl er steeds meer kinderen zijn die jeugdhulp nodig hebben. Bovendien wordt de hulp ook nog steeds duurder. Veel gemeenten daarom staan financieel onder druk. Een landelijk onderzoek naar de solvabiliteit van gemeenten wijst uit dat 25% het zwaar heeft. De tekorten van gemeenten binnen het sociaal domein staan momenteel dan ook hoog op de agenda van de landelijke politiek.

Kostenstijging
Het Ministerie gaat de budgetverdeling in het sociaal domein aanpassen. Maar deze aanpassing is niet te verwachten voor 2021 en of er voor die tijd nog een oplossing komt is niet duidelijk. Wethouder Mart Janssen (Ronduit Open): ‘De gemeente Leudal heeft samen met Nederweert en Weert het stelsel van de jeugdzorg ingrijpend aangepast. Deze veranderingen moeten ook de kans krijgen om zich te bewijzen. Uit de recente stijging van de kosten kan niet zonder meer geconcludeerd worden dat de effecten van deze doorgevoerde veranderingen achter blijven. Er is namelijk sprake van een autonome stijging van de kosten, een stijging die ook in de andere regio’s zichtbaar is. We moeten ons wel gaan richten op vervolgstappen in regie en sturing van de jeugdhulp. Onnodige bureaucratie moeten we verminderen. Aanbieders moeten zelf ook meer verantwoordelijkheid gaan nemen als het gaat om het beheersen van de kosten, met het doel het optimaliseren van het resultaat. Maar transformatie als deze vraagt tijd.’

Vereveningsafspraak
Om tekorten jeugdhulp op te vangen hebben de gemeenten in Midden- Limburg West een vereveningsafspraak. Gemeenten met een tekort worden deels gecompenseerd als bij de andere gemeenten een overschot is. Naar aanleiding van de kostenstijging hebben de gemeenten in Midden-Limburg West meer maatregelen getroffen, maar of die het gewenste effect hebben kan nu nog niet aangetoond worden. Wat het resultaat van de verevening is wordt in mei duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen