Veelheid van klanken en kleuren in Cultureel café De Bombardon

Muziekfotografie is de passie van één van de gasten...
Foto: Antoine Bongers

HEYTHUYSEN – Cultureel Café De Bombardon verzorgt enkele zondagmiddagen per jaar een bijeenkomst in informele sfeer, waarbij een grote verscheidenheid aan culturele disciplines aan bod komt.

Zo ook tijdens de editie van zondag 24 maart, waarbij fotografie, muziek, poëzie, proza en historie deel uit zullen maken van het programma.

Identiteit
Om maar met dat laatste te beginnen: historicus Jos Meuwissen zal spreken over ‘de Limburgse identiteit’, oftewel het gelijk én het ongelijk van Koningin Maxima. Want evenals bij het vraagstuk of ‘de Nederlandse identiteit’ bestaat, blijken onderzoekers ook na meer dan 100 jaar schrijven over de Limburgse identiteit niet echt tot een eenduidige slotsom te kunnen komen. Is het onderwerp zo complex, worden verkeerde onderzoeksmethoden gebruikt, of verkeerde bronnen? Kortom: Limburg bij Jos op de sofa.

Begaafd
Daniël Vissers begon met pianospelen toen hij 9 jaar oud was. Vier jaar later zat hij al op de Jong-Talentklas van het Conservatorium van Maastricht. Inmiddels is hij 21, won prijzen op het prestigieuze Prinses Christinaconcours en stond twee maal in de finale van de Prix Dominique. Deze bijzonder begaafde musicus verzorgt die zondag de muzikale inbreng.

Cadans
De Roermondse Meity Völke is winnaar van de meest prestigieuze poëziewedstrijd van Nederland en Vlaanderen: de Turingprijs. Uit maar liefst 7100 gedichten kwam dat van haar alswinnende uit de bus. De jury roemde het winnende gedicht vanwege de mooie cadans, klanken en schrijfstijl. ‘Het is ook raadselachtig, claustrofobisch en benauwend. Intrigerend, vol sterke beelden. Völke houdt van het spelen met letters en klanken, van muzikale poëzie.

Columns
Ook uit Roermond komt John Hölsgens. In 2001 rondde hij zijn studie Nederlands af met een scriptie over het werk en leven van J.A. Deelder, onder de titel ‘Literatureluur’. Zelf publiceerde hij twee dichtbundels en werd poëzie van hem in diverse bloemlezingen opgenomen. Gedurende de tien jaar van het bestaan was hij de vaste huiscolumnist van het literaire podium ‘Niet Direct’ Hij schreef honderden columns voor diverse kranten en bladen, andere literaire podia en L1 cultuurcafé. Naast zijn culturele bezigheden werkt hij onder meer als redacteur voor deze website.

Momentopnamen
Antoine Bongers bakt brood, en gebak. Ook bereidt hij ijs. Tot zover misschien nog niet zo bijzonder. Maar Antoine is ook een amateurfotograaf. In 2010 kwam hij er achter dat zijn ware passie ligt in de combinatie van muziek en fotografie. Sindsdien maakt Antoine Bongers fantastische foto’s die het hobbyisme inmiddels ver ontstijgen. Foto’s die een verhaal vertellen, stilstaande beelden die muziek maken, momentopnamen waar het enthousiasme vanaf spat. Een bescheiden bakker en ijsbereider die al vele muzikale grootheden voor zijn lens kreeg en hen vereeuwigde op een niet alledaagse manier. Hoe doet hij dat toch? Hoor zijn verhaal, maar bovenal: zie zijn passie!

Van 15.00 uur tot 17.30 uur kun je het allemaal meebeleven in Cultureel Centrum De Bombardon. Entree 5 euro. Reserveren kan via [email protected]

'

Reacties

article
16804
Veelheid van klanken en kleuren
HEYTHUYSEN – Cultureel Café De Bombardon verzorgt enkele zondagmiddagen per jaar een bijeenkomst in informele sfeer,
https://leudal.nieuws.nl/2019/03/18/veelheid-van-klanken-en-kleuren-in-cultureel-cafe-de-bombardon/
2019-03-18T18:53:50+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/03/18175229/Clipboard013.jpg
Antoine Bongers, Cultureel Café, Daniël Vissers, De Bombardon, fotografie, historie, John Hölsgens, Jos Meuwissen, Meity Völke, Muziek, piano, Poëzie, proza, Turingprijs
Cultuur