Raad wil garant staan voor Samen Zorgen Huis, maar er zijn mitsen en maren

Foto: John Hölsgens

BAEXEM – De gemeenteraad van Leudal toonde zich in de raadsvergadering van 12 maart bereid om de gemeente voor maximaal 850.000 euro garant te laten staan, om zo het Samen Zorgen Huis (SZH) in Baexem te kunnen helpen.

Er waren echter veel ‘mitsen en maren’ te horen vanuit de raad.

Zorgen
Het Samen Zorgen Huis vroeg om financiële steun voor de inrichting van de zorgvoorziening, die op zichzelf raadsbrede steun heeft. Maar er zijn ook zorgen. Ronduit Open wil de eigenaar, de stichting Mariabosch, meer bij de exploitatie betrekken en daar goede afspraken over maken, om te voorkomen dat de gemeente nog vaker te hulp moet schieten. Ook het CDA en D66 vonden dat dit wel de laatste keer moet zijn geweest. Uiteindelijk stemden de VVD en Ronduit Open zelfs tegen de garantstelling: de liberale oppositiepartij denkt dat het Samen Zorgen Huis financieel niet haalbaar zal blijken. Coalitiepartij Ronduit Open wilde gewoon méér zekerheden.

Onderzoek
Hoewel de meerderheid van de raad dus voor is, is de garantstelling is nog niet definitief. Er moet nog onderzocht worden of de waarde van het pand minimaal 1,5 miljoen bedraagt en of het Samen Zorgen Huis de lasten van de lening kan dragen. Pas daarna neemt het college een definitief besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen