Leerlingen Sint Ursula Horn zetten hun digitale kennis in om ouderen te helpen

Foto: Scholengemeenschap Sint Ursula

HORN – Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart vindt het project Ursula iCare plaats, dat georganiseerd wordt vanuit scholengemeenschap Sint Ursula in Horn.

Dit project is een idee van twee brugklasmentoren, Joyce Thönnissen en Patrick Bisschops. Zij zijn beide mentor van een iPadbrugklas; een klas die werkt met de iPad als hulpmiddel bij activerend onderwijs.

Zorgcentra
De leerlingen in deze klassen zijn zeer vaardig in het gebruik van digitale hulpmiddelen en media. Omdat Sint Ursula het erg belangrijk vindt dat de leerlingen ook samenwerken met de omgeving van de school, zetten de leerlingen hun digitale kennis tijdens die dagen in binnen de regio. Concreet betekent dit dat zij met hun mentor en een technische ondersteuner te gast zijn bij een aantal seniorenverenigingen en zorgcentra in de gemeente Leudal.

Presentatie
Omdat onderwijs een dynamische omgeving is waarin de laatste decennia veel veranderd is, geven de leerlingen eerst een presentatie over hoe de dag van een scholier er tegenwoordig uitziet en hoe er tegenwoordig op school – en op Sint Ursula in het bijzonder –  gewerkt wordt. Dit doen de leerlingen met behulp van vlogs: filmpjes die ze zelf gemaakt en gemonteerd hebben.

Mogelijkheden
Daarna geven de leerlingen uitleg aan de senioren over de mogelijkheden die smartphones en tablets bieden aan deze doelgroep. Te denken valt bijvoorbeeld aan het instellen van een klok voor het innemen van medicijnen, het beluisteren van de radio, het maken van foto’s en het bekijken hiervan en contact maken met anderen via Skype en Facetime. Maar ook het installeren van apps om het nieuws bij te houden of het spelen van spelletjes kan aan de orde komen.

Deelnemers
Natuurlijk beantwoorden de leerlingen ook alle vragen die de senioren hebben over mobiele devices. Als kers op de taart mogen de leerlingen de deelnemers kennis laten maken met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Over deze ongekende techniek hebben de leerlingen recentelijk verschillende workshops gevolgd. Aan deze eerste editie van Ursula iCare nemen, naast de school, Zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen, Seniorenvereniging Haelen, Proteion Zorgcentrum de Kreppel in Heythuysen en Proteion Zorgcentrum Sint Magdalena in Haelen deel.

Subsidie
Ook de provincie Limburg heeft het belang van het initiatief onderstreept door het geven van een subsidie voor dit project, in het kader van de OnderwijsWerkplaats, voor de duur van twee jaar. De deelnemende organisaties zijn ervan overtuigd dat alle deelnemers veel zullen opsteken van dit project. Voor de leerlingen is het een soort maatschappelijke stage, waarin ze ook werken aan hun presentatievaardigheden. De senioren zullen veel opsteken over hoe de jeugd van tegenwoordig leert en natuurlijk zullen zij veel kennis opdoen over hoe zij mobiele devices in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken.

'

Reacties

article
16749
Leerlingen zetten digitale kennis in voor ouderen
HORN – Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart vindt het project Ursula iCare plaats, dat
https://leudal.nieuws.nl/2019/03/12/leerlingen-sint-ursula-horn-zetten-hun-digitale-kennis-in-om-ouderen-te-helpen/
2019-03-12T17:26:31+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/03/12172351/110.jpg
apps, Augmented Reality, Beek en Bos, digitale hulpmiddelen, digitale kennis, Facetime, Joyce Thönnissen, Media, OnderwijsWerkplaats, Patrick Bisschops, presentatie, Proteion Magdalena, Proteion Zorgcentrum De Kreppel, Scholengemeenschap Sint Ursula, Senioren, seniorenverenigingen, Skype, smartphones, tablets, Ursula iCare, Virtual Reality, vlogs, zorgcentra
Nieuws