Nog geen veto tegen nieuwe ondergrondse pijpleiding door Midden-Limburg

Foto: PXHERE - (CC0-Public Domain)

MAASTRICHT –  Een motie van Groen Links, waarin gevraagd werd nu al een veto uit te spreken over de eventuele aanleg van een ondergrondse pijpleiding voor vervoer van chemische stoffen door Midden-Limburg, is door Provinciale Staten verworpen.

Groen Links kreeg in de provincie alleen steun van de SP en de Partij voor de Dieren.

Zorgen
Op dit moment lopen er al twee buizenstelsels tussen Rotterdam en Chemelot in Geleen, via Tegelen en Antwerpen. Er zijn echter plannen voor een, nieuwe kortere route door Midden Limburg. In Leudal stelde Ronduit Open daar al vragen over, maar vooral in de gemeenten Maasgouw, Echt-Susteren, Weert en Nederweert maakt men zich ernstig zorgen. Daarnaast is Helmond en ook de provincie Brabant er verre van gerust op.

Overbodig
‘De nieuwe pijpleiding is totaal overbodig. Er is nog voldoende ruimte op de huidige tracés. Daar kunnen nog buizen bij komen’, zo zei GroenLinks-fractievoorzitter Andy Rossel eerder tegen 1Limburg. ‘Bovendien is er sprake van een enorm ruimtebeslag, want er is 450 hectare grond voor nodig. Dat gaat bijvoorbeeld ten koste van de agrarische sector’. Daarnaast is er veel zorg over de veiligheid van omwonenden. Maar D66-gedeputeerde Hans Teunissen wilde niet nu al ‘nee’ zeggen. ‘Uitgangspunt voor ons is dat vervoer van chemische stoffen via ondergrondse buizen vele malen wenselijker is dan via weg, water of spoor. Pas als er een concreet plan ligt, zullen we dat beoordelen’ zei Teunissen. Hij wil dat doen in afstemming met de betrokken Midden-Limburgse gemeenten en de provincie Noord-Brabant. Volgens hem is daar ook al overleg mee gevoerd.

'

Reacties

article
16511
Provincie niet bij voorbaat tegen pijpleiding
MAASTRICHT –  Een motie van Groen Links, waarin gevraagd werd nu al een veto uit
https://leudal.nieuws.nl/2019/02/17/nog-geen-veto-tegen-nieuwe-ondergrondse-pijpleiding-door-midden-limburg/
2019-02-17T13:17:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/02/17131629/horizon-skyline-city-skyscraper-train-river-1080256-pxhere.com_.jpg
agrarische sector, Andy Rossel, Chemelot, chemische stoffen, D66, Groen Links, Hans Teunissen, Motie, Overleg, Partij voor de Dieren, pijpleiding, Provinciale Staten, Ronduit Open, SP, Veiligheid, veto, zorgen
Nieuws