De Wolf: emoties en feiten

Foto: BCL

HAELEN – Van 3 maart tot en met 26 mei staat een nieuwe wisseltentoonstelling in Haelen geheel in het teken van de wolf.

De tentoonstelling, met als titel ‘De Wolf, emotie en feiten’, is opgezet door de Studiegroep Leudal en de Stichting Groen Hart Leudal.

Aandacht
De terugkeer van de wolf in Nederland trekt veel aandacht. Bijna dagelijks is er in de media wel een bericht over het dier te vinden.
Na 150 jaar van afwezigheid in Nederland en de landen om ons heen, breiden wolven zich weer uit en het lijkt erop dat hij Nederland daarbij niet links laat liggen. Tijd dus om ons voor te bereiden op zijn komst.

Klein
Het Leudalgebied is waarschijnlijk te klein voor een wolvenpaar. De Meinweg met zijn herten en wilde zwijnen is wel aantrekkelijk. Daarachter liggen de Eifel en de Ardennen: groot genoeg voor een wolf die per dag een 50 tot 60 kilometer aflegt, soms ook wel het dubbele. Maar een wolf houdt ook van rust, eenzaamheid en een beschermende plek voor de jongen. Wolven kiezen dus graag onbewoond gebied.

Fabels
Er valt veel meer te leren over de wolf dankzij deze tentoonstelling. Over afkomst, soorten, leefwijze, voedsel, aantallen en gedrag. Voor- en tegenstanders bestoken elkaar ondertussen met argumenten en de polarisatie heeft er voor gezorgd dat fabels en feiten voor velen niet meer te onderscheiden zijn. Ook om die reden dus hoog tijd voor een stukje voorlichting. Het is verder interessant om te bekijken hoe over de wolf werd gedacht in de loop der eeuwen en bij verschillende volkeren: in de godsdienstbeleving, cultuur en literatuur. De tentoonstelling besteedt ook daaraan veel aandacht.

Openingstijden
De tentoonstelling, in het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen, is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen. Tot en met 31 maart op dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 15.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Vanaf 2 april op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree kost 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis naar binnen.

'

Reacties

article
16455
De wolf in het Leudal?
HAELEN – Van 3 maart tot en met 26 mei staat een nieuwe wisseltentoonstelling in Haelen
https://leudal.nieuws.nl/2019/02/13/de-wolf-emoties-en-feiten/
2019-02-13T14:39:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/02/13143116/Grijze-wolf-in-sneeuw-GaiaZOO.jpg
De wolf, De Wolf emotie en feiten, emoties, Expositie, fabels, feiten, Groen Hart Leudal, Leudalmuseum, polarisatie, Studiegroep Leudal, voorlichting, Wisseltentoonstelling, wolven
Cultuur