Tijdelijke intrek in leegstaande seniorenwoningen in Horn goed voor alle partijen

Foto: Wonen Zuid

HORN – In de Maaslandstraat in Horn zijn 36 seniorenwoningen onderdeel van een herstructureringsproject, door Wonen Zuid en Ad Hoc Beheer.

Corporatie Wonen Zuid wil doordachte keuzes maken voor renovatie of nieuwbouw. Wanneer er in de Maaslandstraat één van de betreffende woningen vrij komt, wordt die niet meer verhuurd. Maar een leegstaande woning draagt bepaald niet bij aan de leefbaarheid. Daarom heeft Wonen Zuid de hulp ingeroepen van Ad Hoc Beheer.

Win-win
Dit bedrijf plaatst, na een screening, tijdelijke bewoners in de leegstaande woningen. Een win-win situatie: de woningen blijven bewoond totdat de nieuwbouw start en mensen zonder woning hebben tijdelijk onderdak. Bewoonster Joany Meerts: ‘In augustus kreeg ik de mogelijkheid om via Ad Hoc één van de woningen op de Maaslandstraat te betrekken. Ik was erg blij met dit huisje, een fijne ruime woning in een mooi dorp. Als 36-jarige was het wel enigszins apart om naar een seniorenwoning te verhuizen. Dit verliep echter heel soepel. Al vanaf mijn eerste bezichtiging was er een fijn contact met mijn directe buren en de andere bewoners van de straat.’

Buitenaards
‘In de periode dat ik hier nu woon is het contact verder gegroeid. We helpen elkaar waar we kunnen, ieder op zijn eigen manier. Toen ik hier pas kwam wonen mocht ik regelmatig wat gereedschap lenen van mijn buurman, meneer van Capelleveen. Ik mag trouwens Willem zeggen. Alles wat ik maar nodig had kon hij wel ergens vinden. Andersom kan ik Willem weer helpen met andere zaken, zoals problemen met de mobiele telefoon. Die dingen zijn voor een ‘jongeman’ van 86 soms buitenaards ingewikkeld. Ook kan ik af en toe een handje helpen met de administratie of lichte zorg die ik als verpleegkundige kan bieden. En zo brengt hij mij altijd trouw de lokale krantjes en interessante artikelen die hij heeft gevonden. Maar ik denk nog belangrijker is dat we weten dat we altijd even bij elkaar aan kunnen kloppen, om wat bij te kletsen of voor die helpende hand.’

Goedendag
‘Aan mijn andere zijde heb ik ook twee fijne buren, Sef en Door Lutgens. Bij hen ben ik ook vaker te vinden. Ik heb ze regelmatig even kunnen helpen met wat computerperikelen en wat andere kleine vragen en klusjes. Tja, de elektronica is nogal ingewikkeld tegenwoordig. Vervolgens kreeg ik van Door spontaan hulp bij het tuinieren. Zo fijn, als dat zo gaat tussen buren. Je merkt dat het hier echt nog normaal is, om op deze manier met elkaar om te gaan. Alle bewoners zeggen elkaar goedendag. Als ik buiten bezig ben heeft iedereen die voorbij komt wel even tijd voor een praatje. Echt een gezellige buurt, waarbij we met zijn allen laten zien dat jong en oud hier op een fijne manier samen kunnen wonen’ besluit Joany.

Vragen
Mensen die geïnteresseerd zijn in de samenwerking tussen Ad Hoc en Wonen Zuid of in de nieuwbouwplannen in Horn kunnen contact opnemen met wijkregisseur Nadia Ferreira: 088-66.53.528. Voor vragen aan Ad Hoc kan men contact opnemen met Lieke Hamers via 043-31.01.093.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen