Latasteschool kampt met een gebrek aan ruimte

Foto: John Hölsgens

HORN – Basisschool Lataste in Horn, een zogenoemde zmolk-school, kampt met een gebrek aan ruimte. Voor de oplossing van dat probleem wordt naar verschillende alternatieven gekeken.

Het schoolbestuur zelf geeft aangegeven dat hun voorkeur ernaar uitgaat om het in 2008 geplaatste, tijdelijke klaslokaal weg te halen en te vervangen door drie nieuwe tijdelijke leslokalen, plus bijbehorende berg-en toiletruimte.

Samenwerkingsverbanden
Een andere oplossing zou het kunnen zijn de bestaande unit tijdelijk te handhaven en er twee andere units bij te plaatsen. Ook het huren van tijdelijke huisvesting wordt door het schoolbestuur als een goed alternatief gezien. Het geheel of gedeeltelijk verplaatsen van Lataste naar een andere locatie heeft niet bepaald de voorkeur. Dit omdat samenwerkingsverbanden in de hulpverlening, die nu dichtbij elkaar geconcentreerd zijn, dan verloren gaan of te verspreid komen te liggen.

Noodzakelijk
De school is gebouwd voor negen groepen leerlingen. In 2008 werd de school uitgebreid met één (tijdelijk) lokaal in de vorm van een losse unit, voor de duur van aanvankelijk vijf jaar. Deze is nu aan vervanging toe. Op dit moment worden twaalf groepen van twaalf leerlingen structureel gehuisvest. Alle ruimten, inclusief speellokaal en aula, worden op dit moment gebruikt als leslokaal. Extra ruimte is nu dan ook echt noodzakelijk geworden.

Leegstand
Binnen de gemeente Leudal staan nog verschillende schoolgebouwen geheel of gedeeltelijk leeg, die mogelijk nog een schoolfunctie zouden kunnen invullen. Vervanging of uitbreiding van tijdelijke huisvesting bij Lataste zou dan ook in schril contrast kunnen staan daarmee. Bovendien is het door de snelle veranderingen in onderwijs en jeugdzorg moeilijk te voorspellingen hoe het leerlingenaantal zich in de toekomst gaat ontwikkelen en wat dit vraagt van beschikbare ruimte. Lataste staat bekend als excellente school, waardoor ook leerlingen uit de regio hier naar school gaan.

Besluit
Het college van B&W heeft nu besloten om een onderzoek in te stellen naar de inpassingsmogelijkheden in bestaande ruimte. Dit onderzoek gaat de gemeente samen met de Stichting Aloysius op korte termijn uitvoeren. Tot het moment dat er een passende oplossing gevonden is, vindt er tijdelijke huisvesting plaats bij Stichting Rubicon, die naast Lataste gevestigd is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen