Wagemans (Ronduit Open): ‘Bezwarencommissie frustreert de openbaarheid’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Bij de bezwarencommissie van de gemeente Leudal wordt een beleid gevoerd dat de openbaarheid frustreert.

Dat zegt raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open). Hoorzittingen van die bezwarencommissie zijn in principe vrij toegankelijk, tenzij het  – bijvoorbeeld op sociaal terrein –  handelt om zaken die de privésfeer betreffen.

Tegenwerking
Volgens Wagemans is er echter sprake van tegenwerking. ‘Men weigert aan burgers de datum van behandeling van een zaak bekend te maken. Daarvoor worden drogredenen aangevoerd, zoals de mogelijkheid dat de leden van de bezwarencommissie op het laatste moment verhinderd kunnen zijn waardoor een zitting moet worden uitgesteld. Of men stelt niet te weten of een zaak wel doorgaat, omdat een bezwaarschift altijd kan worden ingetrokken.’

Formele reactie
Na contact met de griffier heeft Wagemans besloten de zaak onder de aandacht te brengen van de burgemeester en het presidium. Het raadslid benadrukt dat hij zelf niet de ervaring heeft dat hem de daadwerkelijke aanwezigheid tijdens een hoorzitting belemmerd wordt. ‘Mij is nimmer de toegang geweigerd’ zegt hij. ‘Maar ik roep u op in een formele reactie naar de bezwarencommissie het belang van openbaarheid te benadrukken en erop aan te dringen, dat er geen enkele terughoudendheid is met betrekking tot tijdige bekendmaking van data, tijdstippen van zittingen en de agenda. Uiteraard met uitzondering van zaken die de privésfeer aangaan.’

Reacties

article
16202
'Bezwarencommissie frustreert de openbaarheid'
LEUDAL – Bij de bezwarencommissie van de gemeente Leudal wordt een beleid gevoerd dat de
https://leudal.nieuws.nl/2019/01/23/wagemans-ronduit-open-bezwarencommissie-frustreert-de-openbaarheid/
2019-01-23T18:44:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/01/23180113/Naamloos-13.jpg
bezwarencommissie, data, hoorzittingen, Mathieu Wagemans, openbaarheid, Ronduit Open, tijdstippen, vrij toegankelijk
Nieuws