Sikes Champignons wil naar Zevenellen

Foto: Pixabay - constanzimarco (CC0-Public Domain)

BUGGENUM – Het bedrijf Sikes Champignons B.V. wil met de gemeente Leudal in gesprek over de mogelijkheden om zich met een compostdrogerij en engeriecentrale te vestigen op het bedrijventerrein Zevenellen.

Sikes Champignons is op dit moment gevestigd in Ysselsteyn.

Restwarmte
Sikes is één van de grootste en meest vooruitstrevende champignonkwekerijen ter wereld. In de compostdrogerij zal worden gestookt met snoeihout om de installatie te verwarmen. Nadat de compost is gedroogd wordt deze geperst tot pellets, of andere vrij droge stof. Compostpellets zijn relatief compact en hebben een lage vochtigheidsgraad, waardoor ze een stuk lichter zijn dan gewone compost. Daardoor kunnen ze zeer efficiënt vervoerd worden. De energie en restwarmte die tijdens het verwerkingsproces vrijkomt, kan weer voor andere doeleinden gebruikt worden.

Principemedewerking
Het college van B&W heeft het voornemen om principemedewerking te verlenen, maar legt het verzoek eerst nog aan de gemeenteraad voor. De eventuele reactie van de raad kan worden meegenomen bij de besluitvorming om de vergunning te verlenen, indien Sikes besluit een formele aanvraag in te dienen. De aanvraag omgevingsvergunning wordt ook getoetst aan het geurbeleid dat onlangs vastgesteld is voor bedrijventerrein Zevenellen. Voor wat betreft een uiteindelijke aanvraag voor de compostdrogerij en energiecentrale wordt bekeken wat binnen de gestelde kaders, bestemmingsplan en geurbeleid van Zevenellen toegestaan is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen