Onderzoek rekenkamers naar de kwaliteit van jeugdzorg

Foto: PXHERE (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het is één van de uitdagingen waar de gemeente Leudal zich voor gesteld ziet, zoals ook burgemeester Arno Verhoeven in zijn nieuwjaarstoespraak aanhaalde. Je zou ook kunnen zeggen dat we er ons ernstig zorgen over moeten maken: jeugdzorg.

Er is vooral te weinig budget. Maar de gezamenlijke rekenkamers van Leudal, Nederweert en Weert willen ook onderzoek gaan doen naar de kwaliteit van de geleverde diensten.

Breder
Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) is blij dat dit onderzoek zich niet beperkt tot instanties, maar dat jongeren zelf en hun ouders of begeleiders centraal worden gesteld. Hen zal worden gevraagd hoe zij de kwaliteit van de zorg ervaren. Toch pleit Wagemans voor een nog breder perspectief, omdat hij de afgelopen jaren vaker vragen en klachten ontving over het functioneren van zorginstanties.

Toezicht
Organisaties zouden bijvoorbeeld eenzelfde activiteit onder verschillende noemers declareren en dus dubbel betaald krijgen. Door diensten te verbijzonderen, afhankelijk van beschikbare budgetten binnen de gemeente, zou de gemeente meer geld kwijt zijn dan nodig en bovendien zou een kritisch toezicht op de besteding onvoldoende zijn of ontbreken. Het overleg over toekenning van gelden door de gemeente, zou zich bovendien geheel onttrekken aan ouders en begeleiders.

Dubbeltellingen
‘Aan de orde is dus niet alleen de omvang van het beschikbare budget, maar ook de vraag of de besteding van het overheidsgeld op een verantwoorde wijze plaatsvind’ zo laat Wagemans weten. Hij vraagt het college van B&W welke maatregelen zijn of worden genomen, om bij de beschikbaarstelling van budgetten dubbeltellingen of dubbel declareren te voorkomen. Ook wil hij weten op welke manier en op basis van welke informatie de gemeenteraad er in de toekomst op kan vertrouwen dat de interne organisatie van jeugdzorginstellingen op orde is en er niet nodeloos overheidsgeld binnen de organisatie zelf blijft hangen. Het raadslid vraagt mede daarom of het mogelijk is dat in het komende rekenkameronderzoek ook vragen rondom het functioneren van jeugdzorgorganisaties worden meegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen