Heythuysen was werkelijk ooit een ‘Klein Paries’

Foto: Wikipedia (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – Klein Paries: de bijnaam voor Heythuysen waar door niet-inwoners nogal eens schamper over gelachen wordt. Over de herkomst gaan vele verhalen rond, maar volgens kenner Joost Welten vervulde het dorp in de Franse tijd (1795-1813) wel degelijk een dergelijke rol.

‘Heitse’ maakte deel uit van het departement Nedermaas, dat weer verdeeld was in kantons. En van zo’n kanton was het dorp onder de Franse bezetting enige tijd ‘hoofdstad’.

Grote invloed
De komst van de Fransen had grote invloed op het dagelijks leven in onze streek: de adel verloor zijn status en de kerk haar voorrechten. De samenleving werd strakker georganiseerd door onder andere de invoering van de burgerlijke stand, het kadaster en standaardmaten. Een maatregel die grote invloed op de bevolking had was de invoering van de militaire dienstplicht: Napoleon had soldaten nodig.

Napoleons Europese droom
Joost Welten promoveerde in 2007 aan de Universiteit Utrecht op de studie ‘In dienst voor Napoleons Europese droom. De verstoring van de plattelandssamenleving in Weert’. Tijdens een lezing in Heythuysen zal hij onder meer de bijzondere status van ‘Klein Paries’ aan de orde stellen. Welten is verder auteur van ‘Met Napoleon naar Moskou’. De lezing vindt plaats op maandag 28 januari vanaf 19.30 uur in de zaal van De Tump, aan de Kloosterstraat 2 in Heythuysen. De lezing is toegankelijke voor leden en niet-leden van Heemkundevereniging Heitse. De entree voor niet-leden bedraagt 1,50 euro. Leden hebben gratis toegang.

'

Reacties

article
16033
De rol van 'Klein Paries'
HEYTHUYSEN – Klein Paries: de bijnaam voor Heythuysen waar door niet-inwoners nogal eens schamper over
https://leudal.nieuws.nl/2019/01/10/heythuysen-was-werkelijk-ooit-een-klein-paries/
2019-01-10T11:42:29+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/01/10113746/Clipboard017.jpg
auteur, café-zaal De Tump, Franse tijd, Heemkundevereniging Heitse, Heythuysen, Joost Welten, Klein Paries, Lezing, Napoleon
Cultuur