Haelenaar Joep Schreurs maakte naam in Amsterdam als componist en organist

Joep Schreurs
Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het winternummer van ‘Rondom het Leudal’, het kwartaaltijdschrift van de Studiegroep Leudal, vertelt Jo Wijnen het verhaal over een ten onrechte vergeten Haelenaar.

Het betreft een neef van zijn moeder, oom Joep (Schreurs) genoemd, die naam en faam maakte als componist en organist van de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.

Stoomtram
Maar natuurlijk valt er weer veel meer te lezen over de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied. Zo besteedt Harry Manders aandacht aan de voormalige stoomtram die 100 jaar geleden de eerste rit maakte. De lijn liep van Roermond – via Horn, Heythuysen en Roggel – naar Meijel en Deurne.
Jan Verlinden gaat verder met zijn zoektocht naar sporen van de Romeinen in Heel. Hij gaat in op de betekenis van de naam Catualium/Hedele/Heel. Ook de Romeinse heerbaan wordt in detail besproken.
Hugo Levels en Eric Munnicks geven een kort inzicht in hun nieuwe boek ‘Waar blijven de bevrijders?’ Dit deel 2 gaat over de strijd op de westelijke Maasoever, inclusief het Leudal, in november en december 1944.

Kolibrievlinder
De kolibrievlinder is in het Leudal vanaf juni tot in oktober op veel plekken gezien en bewonderd. Gerard Ernst vertelt over deze vlinder, die uit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar het noorden gaat en in het najaar weer terugkeert.
Thijs Zeelen beschrijft het weer in de zeer zonnige herfst, die volgde op de nu al legendarische zomer van 2018. En passant geeft hij ook een terugblik op de eveneens zeer droge zomer van 1959.

IM
Gerrit van Heusden schreef een passend in memoriam over Bert Elfrink uit Haelen. Vanaf de oprichting in 1971 was Bert één van de steunpilaren van de Studiegroep Leudal. Naast zijn bestuurstaken was hij ook meer dan 30 jaar redactielid van het tijdschrift Rondom het Leudal.

Belangstellenden kunnen u voor 17 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangen zij gratis alle nummers die in 2018 zijn verschenen. Aanmelden kan per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53530871 of 0475-593767.

'

Reacties

article
15996
Joep Schreurs maakte naam in Amsterdam
LEUDAL – In het winternummer van ‘Rondom het Leudal’, het kwartaaltijdschrift van de Studiegroep Leudal,
https://leudal.nieuws.nl/2019/01/08/haelenaar-joep-schreurs-maakte-naam-in-amsterdam-als-componist-en-organist/
2019-01-08T21:20:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/01/08211054/Clipboard014.jpg
Amsterdam, Bert Elfrink, droge zomer, Eric Munnicks, Gerard Ernst, Gerrit van Heusden, Harry Manders, Heel, Hugo Levels, in memoriam, Jan Verlinden, Jo Wijnen, Joep Schreurs, Kolibrievlinder, Mozes en Aäronkerk, Romeinen, Rondom het Leudal, stoomtram, Studiegroep Leudal, Thijs Zeelen, Waar blijven de bevrijders?, zonnige herfst
Cultuur