Winter blijft nog even uit, gemeente waarschuwt vast…

Foto: Pixabay - PublicDomainPictures (CC0)

LEUDAL – Een witte kerst is ver weg. Héél ver weg. Toch is de winter officieel begonnen en dus is de gemeente al extra alert op winterse omstandigheden, die de situatie op de weg ineens kunnen verslechteren.

De gemeente is zelfs al ruim voor de aanvang van het winterseizoen begonnen met de voorbereidingen op mogelijke sneeuwval en gladheid. Zo is de zoutvoorraad op peil gebracht, zijn alle zoutstrooiers gekeurd en hebben de gladheidcoördinatoren een extra bijspijkercursus gehad.

Doorgaande wegen
Omdat niet overal gestrooid kan worden, heeft Leudal gekozen voor het in ieder geval strooien van onder meer de doorgaande wegen en de vrij liggende fietspaden. De strooiroutes worden regulier gestrooid bij melding van gladheid, de sneeuwroutes zijn alleen de hoofdwegen en fietspaden die bij sneeuwval gestrooid en eventueel geschoven worden.

Buren
Verder vraagt de gemeente de eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden, maar ook te denken aan wellicht minder valide buren die zelf niet kunnen vegen. Of misschien hebben ze moeite om de afvalcontainer buiten te zetten bij gladheid. Bij sneeuw is het overigens beter eerst te vegen en daarna – indien nodig –  strooien. Houdt bij het vegen goten en putten vrij van sneeuw. Strooi eventueel zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken.

Alert
Blijf alert op gladheid, ook als er net is gestrooid. Strooizout gaat beter werken naarmate er meer verkeer over de gestrooide weg heeft gereden. De weggebruikers houden altijd zelf de verantwoordelijkheid om het weggedrag aan te passen aan de plaatselijke omstandigheden.

Reacties