Grootschalig openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ onderdeel van 75 jaar bevrijding

De Spikkerhoeve
Foto: www.leudalbevrijd.nl via Frits van Horne

HAELEN – In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de kernen rondom het natuurgebied Leudal zijn bevrijd. De Stichting Leudal Bevrijd wil met het openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ het verleden verbinden met het heden, waarin vrijheid geen vanzelfsprekende zaak meer is.

Het grootschalig openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ is gebaseerd op historische gebeurtenissen van 1943 tot de aan de bevrijding, in het najaar 1944. Initiatiefnemer en scriptschrijver Frits Criens heeft historisch onderzoek gedaan naar die gebeurtenissen.

Weg van de vrijheid
Criens, stadsdichter van Leudal heeft ook gesprekken gevoerd met nazaten van de familie Vossen, die destijds de bewoners waren van hoeve de Spik aan de Speckerweg in Haelen. Naast ‘Vossen van de Spik’ ontplooit de Stichting nog twee andere activiteiten in het kader van de herdenking. Zo is ‘Weg van vrijheid’ is een geschiedenisproject voor de bovenbouw van basisscholen in de gemeenten Leudal en Maasgouw en voor de brugklassen van de middelbare scholen. Verder is er een project over het Culturele Verzet in Limburg. Buitencentrum De Spar in Haelen was daarvan een belangrijk centrum.

Première
Het openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ heeft tien voorstellingen. De première is op woensdag 11 september 2019. Meer informatie is te vinden op de website.

Reacties