Wagemans (Ronduit Open): ‘Alert en stevig optreden tegen Landgoed Leudal is nodig’

Foto: John Hölsgens

HAELEN – Handhaving op Landgoed Leudal is dringend noodzakelijk, vindt raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open. Tegelijkertijd vraagt hij zich – niet voor het eerst – af of dat wel voldoende is gebeurd.

Op een gedeelte van het Landgoed is huisvesting van arbeidsmigranten toegestaan, waarbij de gemeenteraad een maximum van 300 mensen heeft vastgesteld. Wagemans wijst er op dat door het college echter is meegewerkt aan een veel groter aantal dan 300 verblijfplaatsen in dat deel van het Landgoed.

Vakantie
Hoe waarschijnlijk is het dan, dat er recreanten zijn die ervoor kiezen hun vakantie door te brengen op een deelgebied van het Landgoed met een hoge bebouwingsdichtheid en waar honderden arbeidsmigranten verblijven, zo vraagt hij zich af in een brief aan het college. Dat krijgt van hem verder de vraag op welke wijze door het college eigenlijk wordt gecontroleerd of er enkel arbeidsmigranten in dit gebied verblijven, en dan ook tot het maximaal toegestaan aantal.

Beloften
In het verleden geconstateerde overtredingen dragen in ieder geval niet bij aan het vertrouwen van Wagemans. ‘Evenals het feit dat het nadrukkelijk beeld is ontstaan dat het de exploitant, anders dan door hem aanvankelijk gesteld, niet gaat om het gedurende enkele jaren huisvesten van een klein aantal arbeidsmigranten om zo de financiering van de noodzakelijke herstructurering mogelijk te maken. Het werkelijke streven is erop gericht zoveel mogelijk arbeidsmigranten te huisvesten op een structurele basis’ aldus Wagemans. ‘Alert en stevig optreden blijkt nodig, ook om de beloften en toezeggingen naar inwoners in Haelen na te komen die in het verleden zijn gedaan. Regels die niet worden gehandhaafd hebben slechts papieren waarde’ zo besluit het raadslid, dat graag van het college hoort op welke wijze ongewenste ontwikkelingen worden tegengegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen