Week vol interventies tegen ondermijnende criminaliteit

Foto: Pixabay - tdfugere (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Politie, Openbaar Ministerie, RIEC, gemeenten en belastingdienst zijn maandag gestart met een week vol interventies tegen ondermijnende criminaliteit in Limburg.

Ook in Zeeland en Brabant vinden deze week op tientallen locaties verschillende interventies plaats, die gericht zijn op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

Drugs
De actieweek richt zich met name op het agrarische buitengebied en industrieterreinen. Dit zijn de plekken waar verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit zich afspelen, zoals hennepkwekerijen en productie van synthetische drugs. De bezoeken aan de locaties kunnen zowel bestuurlijk als strafrechtelijk van aard zijn. Ook zal de belastingdienst interventies doen. De controles zullen in Limburg van maandag tot en met donderdag worden gehouden. De politie zal op het einde van de donderdagmiddag de strafrechtelijke resultaten bekend maken en waar nodig tussentijds. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bestuurlijke resultaten.

Intensivering
De actieweek valt onder de intensiveringsaanpak ondermijning in Zuid Nederland. De aanpak, die eind 2014 is gestart in de drie zuidelijke provincies Brabant, Zeeland en Limburg, heeft tot doel als één daadkrachtige integrale overheid criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Ondermijning is een term die politie en justitie gebruiken voor criminaliteit waarbij de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengd raken, zoals bij het witwassen van geld uit criminele activiteiten. Maar ook gevaren als drugslabs in woonwijken, het dumpen van giftig chemisch drugsafval in de natuur, het gebruik van excessief geweld in de openbare ruimte, bedreiging van lokale bestuurders en andere overheidsdienaren, intimidatie en corruptie worden ertoe gerekend.

 

Reacties