Geen parkeerschijfzone in het centrum van Roggel

Foto: John Hölsgens

ROGGEL – Er komt géén parkeerschijfzone met gedeeltelijke parkeerduurbeperking in het centrum van Roggel. De ondernemersvereniging in Roggel had de gemeente in 2013 al gevraagd naar de mogelijkheden voor het instellen van zo’n parkeerschijfzone, ofwel een ‘blauwe zone’, op een gedeelte van de Dorpstraat en Burgemeester Gubbelsstraat.

Er kwam een overleg met een afvaardiging van de ondernemers en een overleg met een afvaardiging van bewoners. Tijdens deze contacten konden alle partijen hun wensen toelichten.

Blauwe streep
Ondernemers wensten op een deel van de Dorpstraat en Burgemeester Gubbelsstraat een parkeerschijfzone, waarbij een deel van de parkeerplaatsen wordt voorzien van een blauwe streep met een maximale parkeerduur van twee uur. Aanvullend deed de ondernemersvereniging een zelfde verzoek voor een aantal parkeerplaatsen op de Markt. Bewoners van de Burgemeester Gubbelsstraat wilden in de directe omgeving van hun woning kunnen parkeren. Omdat op het parkeerterrein aan de achterzijde van de appartementen wordt geladen en gelost, zijn in de ochtend een deel van de parkeerplaatsen niet bereikbaar of te verlaten. Daarnaast gebruiken andere langparkeerders dit parkeerterrein ook, ten nadele van de bewoners.

Onderzoek
De gemeente heeft echter een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in wat de parkeerduur, -druk en –motieven zijn. Het parkeeronderzoek is uitgevoerd in een reguliere week in maart, op een donderdag en zaterdag. Uit dit onderzoek is volgens de gemeente naar voren gekomen dat er in het centrum van Roggel voldoende parkeergelegenheid is om te voldoen aan de parkeerbehoefte. Daarnaast blijkt dat de beoogde blauwe zone hoofdzakelijk wordt gebruikt door bezoekers en de parkeerduur dus relatief kort is. Er waren maar weinig langparkeerders. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek en met het oog op de verschillende belangen vindt de gemeente het de vraag of het instellen van een parkeerschijfzone noodzakelijk of wenselijk is. Dat maakt dat het college het besluit heeft genomen de pakeermaatregel niet in te stellen.

Reacties