Infopunten voor werknemers en werkgevers op grensoverschrijdende arbeidsmarkt

Foto: Euregio rhein-maas-nord

MAASTRICHT/MÖNCHENGLADBACH – Op 23 mei 2019 worden in ons land de Europese Verkiezingen gehouden. Die zijn voor de grensstreek misschien nog wel belangrijker dan voor de rest van het land. Vrijdag waren de Europarlementariërs Sven Schulze en Jeroen Lenaers te gast bij het Maastricht International Center (MIC) van de Euregio Maas-Rijn en bij het GrensInfoPunt (GIP) Mönchengladbach van de euregio rijn-maas-noord.

Reden van het bezoek was het belang van een goede samenwerking tussen de grensregio’s van Nederland en Duitsland te bespreken en het belang van een goede informatievoorziening aan expats en grensarbeiders.

Gesprek
Tijdens hun bezoek in Mönchengladbach zijn de Europarlementariërs in gesprek gegaan met studenten van verschillende hogescholen/universiteiten om te ervaren wat jonge mensen vandaag de dag van Europa verwachten en welke thema’s zij belangrijk vinden. Jeroen Lenaers (CDA): ‘GrensInfoPunten op regionaal en lokaal niveau zijn de meest geschikte partner voor informatievoorziening. Juist omdat ze op specifieke thema’s de kennis hebben die werknemers en werkgevers kan helpen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.’

Eerlijker
Een rapport dat onlangs verschenen is van de Europarlementariër is gaat over het oprichten van een Europese Arbeidsautoriteit. De Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierover positief gestemd. De Europese arbeidsautoriteit moet de arbeidsmarkt eerlijker maken. ‘Dat is hard nodig’, vindt Lenaers. In de afgelopen 10 jaar is het aantal ‘mobiele werknemers’ verdubbeld: ongeveer 17 miljoen mensen werken momenteel in een ander land dan waar ze wonen of vandaan komen en dit zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. ‘Deze informatievoorziening is belangrijk om de burgers te informeren over hun rechten en plichten’ zegt Lenaers. ‘In Nederland en Duitsland is deze kennis al in belangrijke mate al door de GrensInfoPunten geborgd’.

Sociale zekerheid
Een rapport van Schulze (CDU) is het wijzigingsvoorstel van de Europese Verordening voor Sociale Zekerheid. Een belangrijk dossier dat wijzigingen kan aanbrengen in bijvoorbeeld de uitkering van werkloosheidsgeld en kindergeld. Onderwerpen die zeker voor de grensstreek heel belangrijk zijn. Coördinatie van de wet- en regelgeving is binnen Europa belangrijk. “Als iemand aan de andere kant van de grens gaat werken, mag deze persoon niet tussen wal en schip raken, maar misbruik dient voorkomen te worden’, aldus Schulze.

Voorlichting
Europa heeft te maken met de mening van 28 lidstaten. Het is niet altijd gemakkelijk om oplossingen te vinden en vaak zijn er voor- en nadelen waar men mee te dealen heeft als men grensoverschrijdende activiteiten verricht. ‘Met een goede voorlichting is elke burger gebaat’ zegt Schulze. ‘Ik ben dan ook blij met het bestaan van de GrensInfoPunten aan de Nederlands-Duitse grens.’

Reacties