Extra geld vanuit Den Haag naar bestrijding ondermijnende criminaliteit

Foto: Pixabay - zontomaatje (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal heeft bij het kabinet een aanvraag van vier ton voor de komende drie jaar ingediend, voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Aanleiding is het kabinetsplan waarbij een bedrag van 100 miljoen euro ter beschikking is gesteld voor de intensivering van de aanpak van ondermijning.

Het onderwerp heeft hoge prioriteit voor het huidige kabinet. De aanvraag van het project in Leudal is inmiddels goedgekeurd.

RIEC
Vanuit Limburg zijn twintig plannen ingediend met een totaalbedrag van 9,1 miljoen euro. De coördinatie hiervan is opgepakt door het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Limburg, dat zich richt op de bestrijding van ondermijning. Door het Strategisch Beraad Ondermijning is de minister geadviseerd om alle plannen te honoreren en een bedrag van 8,9 miljoen aan Limburgse gemeenten toe te kennen.

Recht
Limburg krijgt daarmee aanzienlijk meer dan de beoogde 6 miljoen, waarmee wel enig recht wordt gedaan aan de situatie in Limburg en de verrichte inspanningen tot op heden. Zo heeft Limburg te maken met veel drugsproblematiek. Op de 10.000 inwoners in Limburg worden 5.9 hennepplantages aangetroffen. Dit is het hoogst in Nederland, gevolgd door Amsterdam met 5.0 per 10.000 inwoners.

Doorontwikkeling
Medio 2018 is al een start gemaakt met een plan van aanpak rondom ondermijning in de gemeente Leudal. Hier zijn door de gemeente ook middelen voor vrij gemaakt. Met de nu toegekende extra gelden wordt ingezet op de verdere doorontwikkeling van het plan van aanpak. Wanneer en hoe de gemeente de middelen exact ontvangt is op dit moment nog niet te zeggen. Het RIEC werkt hiervoor een programmaplan uit, om hier op toe te zien.

Ondernemersklimaat
Burgemeester Arno Verhoeven: ‘We gaan door met onze aanpak. We zetten in op het bewustzijn van onze inwoners om zo het ondernemersklimaat voor criminelen te verslechteren. Met de extra gelden kunnen we onze aanpak voortzetten en verder uitbreiden. We hebben niet de illusie dat we ondermijning helemaal kunnen uitbannen, maar we kunnen het criminelen wel moeilijker maken om in Leudal actief te zijn of te blijven.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen