Eerste Burgertop Limburg brengt bal aan het rollen

LIMBURG – De eerste Burgertop Limburg moet de provincie in beweging brengen. Doel was om burgers directer bij het bestuur van de provincie te betrekken. Ex-profvoetballer, cultheld en superpositivo Nathan Rutjes bracht de bal aan het rollen, die via de voetbalstadions van Fortuna Sittard, Roda JC en VVV in handen van gouverneur Theo Bovens belandde.

De onderwerpen, waarover in groepjes gesproken werd in de drie stadions, zijn door de burgers zelf aangedragen. Meer dan 4500 reacties kwamen er binnen op een online onderzoek naar de vraag over welke toekomstgerichte items het zou moeten gaan.

Basisinkomen
De onderwerpen die aan bod kwamen hadden te maken met veiligheid, kwaliteit van leven, milieubewust ondernemen, een nieuwe overheid en de digitale sprong naar de toekomst. Er bleek veel eensgezindheid ten aanzien van uiteenlopende zaken,  zoals de bestrijding van eenzaamheid, het toegankelijk en veilig houden van digitalisering, het terugdringen van het gebruik van plastic en de invoering van een basisinkomen. Er werd ook gesproken over hoe die doelen te bereiken. De oplossingen en ideeën waarmee de deelnemers kwamen, worden begin volgend jaar aangeboden aan de Limburgse politiek.

Erg blij
Initiatiefnemer statenlid Aleida Berghorst (PvdA) verklaarde heel erg blij en enorm trots te zijn op deze eerste Burgertop, die zeker een vervolg krijgt. ‘Het zijn ook zeker niet allemaal mensen die altijd wel hun weg weten te vinden naar de provinciale politiek. Juist omdat de burgertop via de voetbalclubs onder de aandacht is gebracht, worden ook andere burgers bereikt’ zei Berghorst

Reacties