‘Economisch Profiel Leudal prachtig middel tot samenwerking’

Foto: Pixabay - 6689062 (Public Domain)

LEUDAL – In het Economisch Profiel Leudal heeft de gemeente de sterke punten en mogelijkheden op economisch gebied gebundeld. Dit is onder meer gebaseerd op informatie die aan het begin van dit jaar werd verzameld tijdens een bijeenkomst.

Volgens wethouder Piet Verlinden is het van groot belang dat bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente de handen ineen slaan om de economische groei te bevorderen.

Innovatief karakter
‘Het Economisch Profiel is een prachtig middel daarvoor. De gemeente Leudal herbergt een keur aan kleinschalige tot middelgrote bedrijven, voornamelijk in de groot- en detailhandel, agrarische sector en de advies- en onderzoeksector. De meest stuwende en innovatieve clusters zijn agribusiness, slimme maakindustrie, handel, vervoer en opslag, leisure en zorginnovatie. Het innovatieve karakter van deze clusters biedt kansen voor de toekomst.’

Uitdagingen
De forse arbeidspendel naar omliggende gemeenten en daarbuiten, maar ook de dalende potentiële beroepsbevolking creëren stevige uitdagingen voor de toekomst. Een afnemende beroepsbevolking betekent immers ook een afname in economische vitaliteit en daarmee een afname in de aantrekkelijkheid om in de gemeente te wonen, te werken en te recreëren. Verlinden: ‘We moet samen nadenken over onze economische ambities en opgaven die daaraan verbonden zijn voor de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en innovatie. En daarna ook omschakelen van denken naar doen.’

Netwerken
Leudal maakt al deel uit van twee netwerken in Midden- Limburg: Samenwerking Midden-Limburg (SML) en Keyport2020. SML is het samenwerkingsverband van de zeven Midden-Limburgse gemeenten op economisch en fysiek gebied. In Keyport 2020 werken ondernemers, onderwijs en overheid inauw samen om innovatie, ondernemerschap in de regio en een goed vestigingsklimaat te bevorderen. Daarnaast is de gemeente aandeelhouder van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), dat onder andere nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelt.

Het volledige raport Economisch Profiel Leudal is hier te downloaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen