Amnesty’s Write for Rights: eenvoudig maar effectief actie voeren

Foto: Amnesty International

ROGGEL – Op 10 december, de internationale Dag van de Mensenrechten, klimmen mensen weer massaal in de pen. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan: Amnesty’s Write for Rights, voorheen bekend als de schrijfmarathon.

De schrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen. In Nederland werden vorig jaar op één dag 173.000 brieven geschreven. De circa 400 brieven die alléén al vanuit Roggel werden geschreven hebben ruimschoots bijgedragen aan dit succes.

Effectief
Toen Peter Benenson Amnesty International oprichtte, bedacht hij een simpele en tegelijkertijd briljante methode: het schrijven van brieven aan autoriteiten die mensen onterecht gevangen houden. Een manier van actievoeren die nog steeds effectief is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden. Amnesty’s actiemethoden zijn met de tijd meegegaan. Maar de handgeschreven brief, de persoonlijke verontwaardiging over de onrechtvaardige behandeling van een medemens: het werkt nog steeds.

Kracht
Alle geschreven brieven vormen een vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de kaarten aan activisten die onder druk staan zijn heel belangrijk. De wetenschap dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden. Mahadine uit Tsjaad, die na de Write for Rights-actie in 2017 vrij kwam, liet weten: ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie.’ Mahadine was in 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen maar kwam gelukkig uiteindelijk vrij.

Sfeer
Amnesty hoopt dat maandag 10 december weer veel mensen willen komen schrijven, voor hen die onze steun verdienen. Locatie is opnieuw café Ton vanne Bekker, aan de Kerkveldweg 1 in Roggel. Om 11.00 uur wordt het startsein gegeven en er wordt aan één stuk doorgeschreven tot 20.00 uur. Maar je kunt natuurlijk op elk gewenst moment binnen die uren binnenkomen en beginnen. Doe je mee? Voorbeeldenbrieven zijn aanwezig! Met live-muziek, gedichten, beweging, koffie, soep en broodjes wordt voor extra sfeer gezorgd. Kom bijvoorbeeld al schrijvend lunchen tijdens de pauze op je werk en krijg meteen een stoelmassage. Er staat een bus voor een vrijwillige bijdrage aan de (porto)kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen