Toename van wilde zwijnen zorgt voor steeds meer problemen

Foto: Pixabay - domeckopol (CC0-Public Domain)

LEUDAL – In Leudal wordt in toenemende mate overlast ondervonden door wilde zwijnen. Vooral aan de westkant van de gemeente richten de zwijnen schade aan bij landbouwgewassen en doorploegen ze grasvelden.

Doordat wilde zwijnen met name ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn, vormen ze ook een gevaar voor het verkeer.

Maatregelen
Vanuit de gemeente zijn diverse maatregelen genomen ter voorkoming van schade en ongelukken. Zo werden er nieuwe reflectoren geplaatst, zogenaamde wildspiegels, om het wild af te schrikken als er een auto aankomt. Er wordt er intensief overleg gevoerd met de wildbeheerseenheid die de jacht op wilde zwijnen heeft opgevoerd. Omdat wilde zwijnen in Nederland geen natuurlijke vijanden hebben, is de enige manier om verdere groei van de populatie te beperken door er op te jagen.

Drijfjacht
Daarnaast wordt er samen met de wildbeheerseenheden en de provincie Limburg bij het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij aandacht gevraagd voor het toestaan van bewegingsjacht, ook wel drijfjacht genoemd. Deze manier van jagen is veel effectiever.

Schaderegeling
Voor agrariërs is er een schaderegeling, waardoor een deel van de schade die veroorzaakt wordt door wilde zwijnen vergoed wordt door de provincie. Wandelaars wordt gevraagd goed op te letten. Geadviseerd wordt niet van de wandelpaden af te wijken en honden aan de lijn te houden. Zie je in de verte een wild zwijn? Draai om en loop weg in de richting waar je vandaan bent gekomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen