André Klip over de vlucht van keizer Wilhelm II

Foto: BCL

HAELEN – Het kan eigenlijk niemand ontgaan zijn: afgelopen weekend was het precies honderd jaar geleden dat de de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, naar Nederland vluchtte. Bij Withuis-Eijsden stak hij de Belgisch-Nederlandse grens over. Het front liet hij achter zich, de Eerste Wereldoorlog kwam ten einde.

In het kader van de tentoonstelling ‘War is over ! War is over ?’ in het Leudalmuseum in Haelen, zal André Klip op dinsdag 27 november een lezing houden met als titel ‘De vlucht van keizer Wilhelm II’. Klip, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Maastricht, zal zich ook richten op de vraag waarom er geen uitlevering en berechting van de ‘Kaiser’ volgde.

Mausoleum
Na een kort verblijf in Amerongen, heeft de keizer immers tot aan zijn dood in 1941 op Huis Doorn in de provincie Utrecht gewoond. Op het bijbehorende landgoed ligt hij ook in een mausoleum. Zijn wens was om zijn stoffelijk overschot pas naar Duitsland te laten terugkeren, wanneer de monarchie daar weer hersteld zou zijn. En dat is, zoals bekend, niet gebeurd. Hoewel de geallieerde landen Wilhelm II bij leven nog beschuldigden van oorlogsmisdaden en hem daarom strafrechtelijk wensten te vervolgen, wilde Nederland daar niet aan mee te werken.

André Klip

Strafrecht
De lezing gaat vooral over de vraag waarom Wilhelm II uiteindelijk niet voor het rechtbankhekje is verschenen. Het historisch belang van de kwestie rond de vlucht van keizer Wilhelm II voor de ontwikkeling van het internationale strafrecht kan nauwelijks onderschat worden. Ongewild stond hij mede aan de wieg van een bijzondere rol voor Nederland, bij de oprichting van de internationale strafhoven.

Entree
De organisatie van de lezing is in handen van de Studiegroep Leudal en wordt gehouden in het Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelding is niet noodzakelijk. De entree bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

'

Reacties

article
15260
De vlucht van keizer Wilhelm II
HAELEN – Het kan eigenlijk niemand ontgaan zijn: afgelopen weekend was het precies honderd jaar
https://leudal.nieuws.nl/2018/11/13/andre-klip-vlucht-keizer-wilhelm-ii/
2018-11-13T17:52:32+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/11/13174530/Clipboard015.jpg
Amerongen, André Klip, Bezoekerscentrum Leudal, Doorn, Eijsden, Leudal Museum, Lezing, oorlogsmisdaden, strafrecht, Studiegroep Leudal, Universiteit Maastricht, vlucht, War is Over! War is Over?, Wilhelm II
Cultuur