Leudal stopt met waarschuwen: henneppanden worden meteen gesloten

Foto: Pixabay - GDJ (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal gaat voortaan strenger optreden tegen henneppanden. Er worden geen waarschuwingen meer gegeven wanneer hennep of andere drugs worden aangetroffen. In deze gevallen wordt een pand direct gesloten.

Dit is een verandering van beleid. Tot nog toe werd eerst nog gewaarschuwd wanneer er in een pand een hennepplantage was of vanuit een pand gehandeld werd.

Geen verhouding
In 2017 en 2018 waren er elf waarschuwingen. Dat staat in geen verhouding tot de ernst van de gevaren voor de buurt en de betrokkenen die deze illegale praktijken met zich meebrengen, zo is de gemeente van oordeel. ‘De politie komt gevaarlijke situaties tegen’ zegt burgemeester Verhoeven. ‘Woningen die brandgevaarlijk zijn, omdat er geknoeid wordt met elektriciteit in ruimtes met een hoog vochtgehalte. Wie is verantwoordelijk voor het kind dat boven of in het huis ernaast ligt te slapen, of voor het pand van de buren als het mis gaat? We zien genoeg menselijke drama’s. Mensen die instemmen met henneppraktijken omdat ze in geldnood zitten. Het lijkt gemakkelijk te verdienen geld, maar als de plantage ontdekt wordt, krijgen ze niet alleen een straf. Ook geld van gestolen stroom moeten ze alsnog betalen en de belastingdienst eist het geld op basis van de inkomsten die de illegale telers hebben gehad van de ontdekte en eerdere oogsten. En dan hebben we het nog niet over de handlangers die geholpen hebben spullen te leveren om een plantage in te richten. Hoe kom je van deze mensen af? Hennepplantages vormen écht een gevaar voor onze samenleving.’

Signaal
Panden worden in het vervolg direct voor de duur van tenminste drie maanden gesloten, zo geeft Verhoeven aan. ‘Dit is het signaal dat we gaan afgeven in de gemeente. Het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van soft- of harddrugs wordt niet getolereerd. Het is aan bewoners goed na te denken over de gevolgen die het telen van drugs kan hebben.’ De burgemeester dringt er op aan om het te melden wanneer mensen worden aangesproken om een pand ter beschikking te stellen voor de hennepteelt of andere illegale praktijken. ‘Samen met de mensen willen wij zorgen voor een veilig Leudal, waar het prettig wonen en ondernemen is. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het dan via 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, maar wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem: 0800 -7000.’

Reacties

article
15170
Drugspanden voortaan meteen gesloten
LEUDAL – De gemeente Leudal gaat voortaan strenger optreden tegen henneppanden. Er worden geen waarschuwingen
https://leudal.nieuws.nl/2018/11/07/leudal-stopt-waarschuwen-henneppanden-worden-meteen-gesloten/
2018-11-07T13:45:29+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/11/07134331/cannabis-2125587_1280.png
112, Brandgevaar, Burgemeester Arno Verhoeven, diefstal, drugs, drugshandel, drugspanden, geen waarschuwingen meer, Hennep, henneppanden, meld misdaad anoniem, sluiting, stroom, waarschuwingen
Gemeentenieuws