‘Vrijheid in beweging’: Dick van Wijk en Maria Verstappen exposeren

Foto: Bob Strik

HEYTHUYSEN – Op zondag 18 november opent wethouder Robert Martens de Leudal Najaarexpositie 2018, in het gemeentehuis van Leudal.

Onder het thema ‘Vrijheid in Beweging’ exposeren Maria Verstappen (schilderijen) en Dick van Wijk (beeldhouwwerken).

Universeel
Reeds in het atelier van het schildersbedrijf van haar vader raakte Maria (Meijel, 1960) als klein kind in de ban van verf, kleur en vormen. Toch ging Maria in haar studie en arbeidscarrière aanvankelijk een totaal andere kant uit. Na haar werk in de geestelijke gezondheidszorg groeide het besef dat je als mens een keuze moet maken als je je dromen wilt waarmaken en ze nam de beslissing om kunstschilder te worden. Haar huidige werk is abstract maar toch universeel, vaak op grote doeken.

Zij wil zich niet laten beperken door de maat. Intuïtief ontstaan harmonische composities van kleuren en structuren. Ze laat de beleving en interpretatie daarvan volledig over aan de kijker. Maria exposeerde in binnen- en buitenland, onder meer in Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland en Spanje. Op haar website (www.mariaverstappen.nl) staat een uitgebreide collectie van schilderijen van haar hand.

Kiem
Dick van Wijk (Leiden, 1943) wandelde als klein kind, samen met oom Bram, langs monumenten, standbeelden en musea; zo werd de kiem gelegd voor zijn belangstelling voor kunst. Hij begon zelf ook te tekenen. Vele voorwerpen uit zijn omgeving tekende hij na en hij prentte de vormen in zijn geheugen. Na zijn studietijd vestigt hij zich als beeldhouwer in Roermond in de oude kunstwerkplaats van de glazenierfamilie Nicolas. Dick werkt met vele materialen: brons, steen, hout, metaal, glas en combinaties daarvan. In zijn lange kunstenaarsbestaan heeft hij voor veel gemeenten werk gemaakt voor de openbare ruimte. Hij heeft verder een langdurig samenwerkingsverband opgebouwd met diverse galerijen in binnen- en buitenland. Van Wijk heeft geëxposeerd op internationale kunstbeurzen en zijn beelden bevinden zich in collecties van particulieren en bedrijven over de hele wereld, van Noorwegen tot Zuid-Korea en van Zwitserland tot in de Verenigde Staten. Meer informatie is te vinden op zijn website www.dickvanwijk.nl.

 

Reacties

article
15092
'Vrijheid in beweging'
HEYTHUYSEN – Op zondag 18 november opent wethouder Robert Martens de Leudal Najaarexpositie 2018, in
https://leudal.nieuws.nl/2018/11/03/vrijheid-beweging-dick-wijk-en-maria-verstappen-exposeren/
2018-11-03T11:27:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/11/03112458/Dick-van-Wijk-2.jpg
beelden, beeldhouwwerk, Dick van Wijk, Expositie, Gemeentehuis, Leiden, Leudal Najaarsexpositie 2018, Maria Verstappen, Meijel, Robert Martens, schilderijen, tentoonstelling
Cultuur