Achttiende internationale herdenking bij Monument van Verdraagzaamheid

V.l.n.r.: Ron Peters, Walter Rehling, Leo Hendrikx, Raymond Griffiths en Theo Verdonschot
Foto: BCL

HAELEN – Op donderdag 15 november zal vanaf 14.00 uur voor de achttiende keer de jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen plaatsvinden.

Tijdens de herdenking zal ook dit jaar, mits het weer het toelaat, door historische vliegtuigen een eerbetoon worden gegeven aan de gesneuvelden.

Elf landen
Het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld op 8 maart 2001. Met het monument worden de 687 soldaten herdacht die in het Leudal sneuvelden gedurende de jaren 1940-1945. De gesneuvelden zijn afkomstig uit 11 landen: Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, België, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Tsjechië.

Verbinding
De stichting die de jaarlijkse herdenking organiseert wil de huidige en toekomstige generatie bewust maken van het feit dat verdraagzaamheid noodzakelijk is om de verschrikkingen van een oorlog te voorkomen. Die verdraagzaamheid is bij de veteranen zelf volop aanwezig. Britse, Duitse en Nederlandse veteranen kunnen het ieder jaar bijzonder goed met elkaar vinden. Maar het is meer dan verdraagzaamheid tussen militairen. Het is ook verbinding zoeken tussen de oude en de jonge generatie én tussen militairen en burgers.

75 jaar bevrijding
Door aanvullend historisch onderzoek in de afgelopen jaren is aan het licht gekomen dat het aantal gesneuvelden hoger is dan aanvankelijk aangenomen, namelijk minimaal 720. Het onderzoek is nog steeds gaande en waarschijnlijk zal het aantal gesneuvelden zelfs nóg hoger oplopen. In 2019 is het 75 jaar geleden dat het Leudal werd bevrijd. De Stichting Herdenkingsmonument Militairen zal dan als speciaal project een groot aantal gesneuvelden een gezicht trachten te geven.

Ambassadeurs
De herdenkingsplechtigheid groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal gebeuren. Ieder jaar zijn er nog in leven zijnde veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig om samen met joodse mensen die het concentratiekamp hebben overleefd en leden van het voormalig verzet de gesneuvelden te herdenken en verdraagzaamheid uit te dragen. Daarnaast zijn er ook jonge veteranen en vele hoogwaardigheidsbekleders, zoals ambassadeurs van de betrokken landen, hoge militaire, kerkelijke en burgerlijke autoriteiten bij de herdenking aanwezig. Dit jaar zal ook de commandant der Landstrijdkrachten Luitenant Generaal Beulen aanwezig zijn.

Scholenproject
De dagen voorafgaand aan de herdenking bezoeken de veteranen diverse plekken in het Leudal. Op woensdag 14 november vindt het jaarlijkse scholenproject plaats bij Scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen. Hier zullen de internationale gasten hun ervaringen delen met de jonge generatie, hetgeen ieder jaar weer erg bijzonder is. De belangstelling onder de leerlingen voor de gesprekken, met zowel oude als jonge veteranen, is ieder jaar weer enorm groot.

Reacties

article
15080
Achttiende internationale herdenking
HAELEN – Op donderdag 15 november zal vanaf 14.00 uur voor de achttiende keer de jaarlijkse
https://leudal.nieuws.nl/2018/11/01/achttiende-internationale-herdenking-monument-verdraagzaamheid/
2018-11-01T16:29:15+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/11/01162637/vlnr-Ron-Peters-Walter-Rehling-Leo-Hendrikx-Raymond-Griffiths-Theo-Verdonschot.jpg.jpg
2018, ambassadeurs, Australië, België, Canada, commandant landstrijdkrachten, concentratiekamp, Duitsland, gesneuvelden, Groot-Brittannië, Haelen, Herdenking, Internationale herdenking, Joden, Luitenant Generaal Beulen, Monument van Verdraagzaamheid, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Scholengemeenschap Sint Ursula, scholenproject, Tsjechië, Tweede Wereldoorlog, Verenigde Staten, Veteranen
Cultuur