B&W Leudal moeten binnen een week opnieuw beslissen over vergunning Arbor

Foto: Pixabay - AJEL (CC0-Public Domain)

ROERMOND  – Het college van B&W van Leudal moet binnen een week -uiterlijk 6 november- een nieuwe beslissing nemen over een vergunning voor de aanleg van een zonneweide in Heythuysen.

De voorzieningenrechter in Roermond oordeelt dat het college niet goed heeft onderbouwd waarom de weide met 40 hectare zonnepanelen de omliggende natuur- en landschapswaarden onevenredig zou schaden, zo meldde Dagblad De Limburger woensdag.

Rijkssubsidie
Die onderbouwing is nodig omdat volgens het geldende bestemmingsplan de aanleg van een zonneweide wél is toegestaan. Ook de gemeentelijke commissie had een positief advies gegeven, maar toch weigerde B&W de vergunning. Initiatiefnemer Arbor bv had de voorzieningenrechter ingeschakeld omdat 8 november de deadline voor het aanvragen van een rijkssubsidie verloopt. Voor die aanvraag is een vergunning vereist. De rechter vond het te ver gaan om zelf te bepalen dat een vergunning moet worden afgegeven, iets waar Arbor wel om gevraagd had.

Geschikt
De voorzieningenrechter stelt daarnaast in haar uitspraak dat de vraag of Aan het Broek in Heythuysen – waar de zonneweide zou moeten komen – geschikt is als locatie, in beginsel niet meer aan de orde hoeft te komen. Daarover is namelijk al beslist bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen