Wilgenpoters halen tijdens de Natuurwerkdag in Hunsel

Foto: Gemeente Leudal

HUNSEL – Op zoek naar wilgenpoters? Zin in een actieve buitenbezigheid? Dan moet je op 3 november in Hunsel zijn. Daar zorgt de Activiteitencommissie samen met IKL voor een gezellige dag voor jong en oud. Ondertussen wordt het landschap nog mooier gemaakt ook…

De takken en stammen van knotwilgen zijn tegenwoordig steeds meer gewild. Van eigenaar Natuurmonumenten mogen deze gratis meegenomen worden. Daarom hoopt IKL dat op allerlei plekken wilgen geplant en gevlochten worden.

Schuttingen
Door de poters in de grond te drukken groeien er nieuwe knotbomen uit. Wilgentakken kun je prima gebruiken om schuttingen te vlechten. Staan de takken in de grond dan groeien ze vaak gewoon door. Vlecht je ze boven de grond dan blijven ze wel tien jaar goed. Met deze wilgentakken kun je eigenlijk allerlei vormen maken. Ze zijn te vlechten, te binden en de dikkere kun je ook spijkeren. Vroeger werden de tenen gebruikt om manden te vlechten. Achter de witte vlakken van oude, Zuid-Limburgse vakwerkboerderijen zit onder het leem een geraamte van wilgenvlechtwerk.

Dieren
De knotwilgen op het perceel aan de rand van Hunsel geven een mooi doorzicht naar het dorp. Door het jarenlange knotten zijn ze gegroeid in knoestige stammen, waar spleten en holten in zitten. Daarvan maken dan weer tal van dieren gebruik die er zich graag verschuilen. Zo lijken steenuiltjes zich bijzonder thuis te voelen in knotwilgen.

Sintemerte
Iedereen is 3 november welkom om mee te helpen. Kinderen zeker ook, zij het onder begeleiding. Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Er wordt namelijk begonnen met een instructie en werkoverleg waar de taken worden verdeeld, zodat er veilig en prettig gewerkt kan worden. De activiteit begint stipt om 13.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Afgesloten wordt met een ronde om te ontdekken waar en in welke hoedanigheid de wilgen verwerkt gaan worden. Er wordt uitsluitend met handgereedschap gewerkt dat door IKL verzorgd wordt. Werkkleding en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Alle takken die na de dag overblijven worden voor de ‘Sintemerte’ van Hunsel gestapeld en op 10 november aangestoken.

Opgave
Deze activiteit is vermeld op https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/knotbomen-hunsel en daar is ook de opgavemogelijkheid. Op de www.natuurwerkdag.nl staan ook nog zo’n 30 andere mooie plekken in Limburg waar je welkom bent om actief in het landschap aan de slag te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen