Rijksweg Horn: agrarisch gebied of niet?

Foto: John Hölsgens

HORN – Begin dit jaar vroeg raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) aandacht voor overlast die bewoners aan de Rijksweg in Horn ondervinden, vanwege bedrijven in de directe omgeving.

Het was en is de overtuiging van Wagemans dat deze overlast deels samenhangt met het feit dat het gebied in het gemeentelijk beleid is aangegeven als een ‘agrarische omgeving’, terwijl het gebied in feite onderdeel uitmaakt van de kern Horn, althans daaraan raakt.

Handhaving
Het raadslid zegt de afgelopen jaren van nabij te hebben gevolgd op welke manier vanuit het gemeentehuis is gereageerd op de problemen. Daarbij viel hem onder meer op dat er bij handhaving alleen wordt beoordeeld of de regels worden gevolgd. Wanneer dat het geval is, wordt de zaak als afgehandeld beschouwd. ‘Er is geen enkele inspanning geweest om de overlast aan te pakken’ geeft Wagemans aan. ‘Men gaat er daarbij geheel aan voorbij dat regels in een agrarische omgeving anders luiden dan regels die binnen de bebouwde kom gelden en men gaat de vraag uit de weg of de situatie niet vraagt om aanscherping van regels.’

Erger
Wagemans noemt de formele opstelling van de gemeente ernstig. ‘Men constateert bijvoorbeeld dat er een verplicht voorgeschreven bestrijdingsplan aanwezig is, maar nagaan of dat plan ook wordt uitgevoerd rekent men niet tot de taak, zo blijkt uit een gespreksverslag dat in mijn bezit is. Gevolg is dat de overlast alleen nog maar erger is geworden. Natuurlijk zal de warme zomer daarbij zeker een rol hebben gespeeld, maar dat ontslaat de gemeente niet van de verantwoordelijkheid maatregelen te treffen om de overlast terug te brengen’ zo vindt het raadslid.

Regie
Wagemans verzoekt het college dringend om zowel beleidsmatig als handhavend de problematiek in kaart te brengen, voorstellen te doen die het probleem blijvend oplossen en de gemeenteraad hierover te informeren. Waar nodig zou volgens hem ook een plan van aanpak aan de raad moeten worden voorgelegd. ‘Het is mijn vaste overtuiging dat een krachtige regie vanuit het college de juiste oplossing is om lastige vraagstukken tot een oplossing te brengen en te voorkomen dat ze ontstaan. Ik constateer dat de huidige praktijk weliswaar veel tijd en inspanningen vraagt van alle betrokkenen, maar oplossingen vaak niet dichterbij brengt.’ besluit het raadslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen