‘Laat zonneweides opstap zijn naar bredere visie op buitengebied en duurzaamheid’

Foto: Pixabay - bones64 (CC0-Public Domain)

Open Podium biedt plaats aan columns of andere opiniestukken van bezoekers van Leudal.Nieuws.nl of gastschrijvers. Bijdragen kunnen worden geweigerd, ingekort of geherformuleerd. Anonieme inzendingen of stukken die oproepen tot geweld, discriminatie of andere onwettige daden worden nooit geplaatst. Over het al of niet plaatsen van bijdragen wordt geen enkele discussie gevoerd. Stuur uw bijdragen aan [email protected], voorzien van naam, adres en telefoonnummer.

‘Na een ‘last minute’ interventie door de raad op voorspraak van raadslid Wagemans en verder onderzoek, onder meer vanuit D66, lijkt het plan voor een 40 hectare zonneweide van de baan. Een zonneweide klinkt heel mooi en de duurzame energie die het op zou wekken is een goede zaak, maar de aanblik van een 40 hectare groot veld met zonnepanelen achter hekwerk in het buitengebied bracht minder enthousiasme naar voren. Het dossier is in mijn optiek een mooi voorbeeld van een gemeenteraad die zijn controlerende taak serieus neemt.

Persoonlijk zou ik echter willen oproepen om het beleid wat de raad nu gevormd wil zien breder te trekken dan enkel de zonneweides en op welke locatie deze wel of niet gewenst zouden zijn. In dezelfde raadsvergadering waarin de zonneweide op tafel kwam, werd er ook gesproken over het economisch profiel van de gemeente. Recreatie, verblijf en de agrarische sector zijn en blijven grote stuwende krachten in onze gemeenten en ik zou willen bepleiten om ook de samenhang tussen deze sectoren en de duurzaamheidsuitdaging die voor ons ligt te erkennen en mee te nemen in nieuw beleid.

Die samenhang ligt in in het buitengebied van onze mooie gemeente, daar ontmoeten recreanten, agrarische ondernemers, boeren, wilde dieren en plannen voor duurzaamheid elkaar. Recreanten komen niet enkel genieten van de natuurgebieden of parken als De Leistert, maar wandelen of fietsen ook in het buitengebied om te genieten van boerenlandschap en boerennatuur. Deze boeren bedrijven niet altijd meer enkel landbouw of veeteelt, maar gaan nu en in de toekomst mogelijk ook meer wind en zonne-energie leveren. Ten laatste leven veel wilde dieren en vogels daarnaast in hetzelfde gebied en profiteren van de (boeren)natuur die aanwezig is.

Om te zorgen dat deze belangen samen kunnen gaan is beleid nodig en niet enkel voor de zonneweides die er nog aan gaan komen. Sommige agrarische ondernemers omheinen bijvoorbeeld in toenemende mate hun velden met hoge raster hekwerken, waarbij je op sommige plaatsen de impressie krijgt de showroom van ‘Heras Hekwerk’ te zijn binnen gefietst. Kale windmolens in een open veld zijn daarnaast ook niet naar ieders zin. Het is irreëel om te denken dat al deze ontwikkelingen simpelweg gestopt of verboden kunnen of dienen te worden, om een idyllisch plaatje van het buitengebied te bewaren. Het vraagt echter wel om beleid en keuzes vanuit de gemeente waar men naar toe wil met het buitengebied. ‘Van alles wat’ willen doen is feitelijk niet durven te kiezen en een recept voor van alles net niks, of net niet bereiken wat men beoogt. Chargerend zou ik haast willen zeggen dat het tijd is om te kiezen of Leudal het Heuvelland of Parkstad van Midden-Limburg wil worden…

Wellicht kunnen we als gemeente eens inspiratie opdoen bij onze oosterburen, waar regelgeving omtrent het afrasteren van terreinen in het buitengebied meerdere belangen waarborgt en gemengde hagen om windmolens in landbouwgebieden deze groene reuzen maken tot een schut en broedplaats voor de aanwezige diersoorten. De aanstaande begrotingsvergadering zal een mooi moment zijn om te kijken of wij als gemeenteraad stil willen staan bij de grotere samenhang der dingen in dit dossier én andere.’

Pieke Houben
Samen Verder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen