Installatie provinciaal Topteam Integratie Vluchtelingen

WEERT – Maandag was er in de Poort van Limburg in Weert een bijeenkomst met een interactief programma voor mensen die met vluchtelingen en statushouders werken. De zogenoemde Limburgse Regietafel bracht kennis, expertise en het netwerk samen. Hoog bezoek was er in de personen van gouverneur Theo Bovens en staatssecretaris Mark Harbers (VVD), die het recentelijk nog flink voor de kiezen kreeg in de kwestie rond de asielzaak van de Armeense tieners Lili en Howick. Namens de gemeente Leudal was wethouder Mart Janssen (Ronduit Open) aanwezig.

Inburgering, wonen, werken, gezondheidszorg, veiligheid en deelname aan cultuur en sport waren belangrijke thema’s tijdens deze werkconferentie, die ook al niet toevallig in Weert was.

Onderduiken
Want was het niet burgemeester Jos Heijmans, die de conferentie opende, die eerder in het nationale nieuws kwam door ‘burgemeesterlijke ongehoorzaamheid’ zoals dagvoorzitter Frans Pollux het noemde? Heijmans hielp een Syrische moeder en haar vier kinderen om onder te duiken en zo te voorkomen dat ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Duitsland zou worden gestuurd.

Trots
Uiteraard kwam de gedreven sprekende burgemeester daar op terug. Hij vertelde over zijn motivatie, over de Kamervragen die er kwamen, over hoe hij op het matje was geroepen bij de minister, maar toch vooral over zijn trots op de vele inwoners van zijn stad waarvan er ook een aantal die aanvankelijk fel tegen waren, uiteindelijk hun zorg omzette in de wil om te helpen. ‘Waarom zouden we uitzonderingen maken en juist die kinderen helpen?’ was een vraag die ook Heijmans vaak kreeg. ‘Omdat we miljoenen andere kinderen niet kunnen helpen’, was zijn antwoord.

Doelen
Maar deze conferentie had een ander doel. Tijdens het evenement installeerde de staatssecretaris het Topteam Integratie Vluchtelingen Limburg: een club van veertien directeuren uit het Limburgs bedrijfsleven en het maatschappelijk veld, die samen de integratie van vluchtelingen gaat versnellen. Dat gaan ze doen dat door het ‘onconventioneel aanjagen’ van samenwerking, verbinding en verandering. Bestuurders en ervaringsdeskundigen deelden de hele dag hun kennis om over te brengen hoe dat kan. Door profielen samen te stellen van de capaciteiten van statushouders, door écht werk te maken van hun maatschappelijke integratie via contacten met sport- en andere verenigingen, door taalonderwijs, door werkervaringsplekken.

Handjes
Maar ook door aandacht te schenken aan thema’s als gezondheid. Want om überhaupt te kunnen participeren moet je gezond zijn. Van lichaam én van geest. En met de huidige demografische ontwikkelingen zullen we nog vele handen nodig hebben, bevestigde ook wethouder Janssen. Zijn collega uit Echt, Geert Frische (CDA),  viel hem bij. ‘Je moet het gewoon doen. Als je een goed verhaal hebt en je kunt het ook goed uitleggen dan zul je mensen meekrijgen’.

Drama
De menselijke kant van het verhaal kreeg een extra dimensie door de uitvoering van de theatervoorstelling ‘Horizon’, onder regie van Sebas van der Donk en Hanneke Som. Vluchtelingen speelden zelf mee in het korte, maar indringende stukje drama waarin nog eens duidelijk werd dat zij zich meestal zeer bewust zijn van het feit dat ze in eerste instantie vaak niet welkom zijn. Dat ze niet overal met open armen ontvangen worden heeft de geschiedenis dan ook al vaker getoond. Maar cultuur kan daar soms verandering in brengen, omdat daarbij meer dan eens het onzegbare verbeeld wordt…

‘Op een dag die ik me niet meer herinner,
die ik mij niet meer kan, niet durf te herinneren
ben ik weggewaaid.
Ik ben niet gevlucht.
Ik ben weggewaaid.
Als een blad aan de boom’

– Uit ‘Horizon’ – 

Reacties

gallery
14736
Installatie provinciaal Topteam Integratie Vluchtelingen
WEERT – Maandag was er in de Poort van Limburg in Weert een bijeenkomst met
https://leudal.nieuws.nl/2018/10/08/installatie-provinciaal-topteam-integratie-vluchtelingen/
2018-10-08T17:11:49+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/10/08165223/20181008_143257.jpg
AZC, bijeenkomst, Burgemeester Jos Heijmans, CDA, Drama, expertise, Frans Pollux, Geert Frische, Gouverneur Theo Bovens, Hanneke Som, Horizon, integratie, integratiebeleid, Kennis, Lili en Howick, Limburgse regietafel, Mark Harbers, Mart Janssen, netwerk, Poort van Limburg, Ronduit Open, Samenwerking, Sebas van der Donk, staatssecretaris, Statushouders, Syrische moeder, theatervoorstelling, Topteam Integratie Vluchtelingen Limburg, verbinding, Vluchtelingen, Vluchtelingenwerk, VVD, Weert, werkconferentie
Nieuws