Green to Colour-concept toegepast bij aanleg plantsoen in Baexem

Foto: Gemeente Leudal

BAEXEM – De gemeente Leudal heeft voor de inrichting van een gedeelte van het plantsoen langs de Sint Janstraat in Baexem gekozen voor een vasteplantenborder, volgens het Green to Colour-concept.

Deze vaste planten moeten in staat zijn om goed tot bloei te komen op plaatsen waar andere planten het moeilijk hebben.

Minder onkruid
Doordat de planten zeer snel dichtgroeien zou er aanzienlijk minder onkruidgroei moeten zijn, ten opzichte van heesters. Een Green to Colour-beplanting is na de eerste zomer al vrijwel volledig bedekt. De vaste planten zijn nu aangeplant, waardoor in het voorjaar een mooi kleurrijk beeld zal ontstaan. De bomen in de plantvakken worden ook nog dit najaar geplant.

Overwinteren
Normaal zou de gemeente op een dergelijke locatie hebben gekozen voor gazon, met eventueel aan de zijde van de parkeerplaats een haag om het zicht op de geparkeerde auto’s enigszins te breken. Nu hier een bloemrijke vastenplantenborder komt wordt de biodiversiteit aanzienlijk verbeterd. Géén monotone beplanting van gras dus, maar diverse soorten planten waardoor er veel meer voedselaanbod, beschutting en nestgelegenheid is voor insecten en kleine zoogdieren. Ook kunnen deze insecten en kleine zoogdieren overwinteren in deze vegetatie, omdat die pas in het voorjaar wordt gemaaid.

Leefomgeving
Bovendien draagt een bloemrijke, kleurrijke vastenplantenborder natuurlijk bij aan het verbeteren van de leefomgeving. Bij het opstellen van het beplantingsplan zijn diverse soorten vaste planten uit het Green to Colour-assortiment toegepast in verschillende kleuren en hoogtes. Bij het bepalen is gelet op de ‘open structuur’ rondom de ligging van de plantvakken aan het plein. Daarom zijn niet al te hoge soorten gebruikt. Met name langs de randen en oversteekpunten zijn lagere soorten gebruikt, deels groenblijvend.

Onderbeplanting
Onder de bomen zijn vaak herfstaster, ooievaarsbek en smeerwortel als onderbeplanting toegepast. Bij één boom is dit met bosrank gedaan. De salie staan als solitaire groep in een onderbeplanting van ooievaarsbek. De diverse soorten vaste planten komen regelmatig terug in de vakken. Mensen met vragen over de vasteplantenborder kunnen contact opnemen met Lars Helwegen via [email protected] of bellen naar 0475-85.90.00.

Reacties

article
14751
Green to Colour-concept toegepast in Baexem
BAEXEM – De gemeente Leudal heeft voor de inrichting van een gedeelte van het plantsoen
https://leudal.nieuws.nl/2018/10/08/green-to-colour-concept-toegepast-aanleg-plantsoen-baexem/
2018-10-08T18:59:03+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/10/08185154/IMG_2250.jpg
Baexem, biodiversiteit, bosrank, gazon, Green to Colour, herfstaster, insecten, kleine zoogdieren, kleurrijk, onkruid, ooievaarsbek, plantsoen, salie, Sint Janstraat, smeerwortel, vastenplantenborder
Gemeentenieuws