Lezing: de kleine geschiedenis van de ‘Grote Oorlog’

Foto: Wikipedia - 1915 (CC0-Public Domain)

HAELEN – In het Leudalmuseum loopt de tentoonstelling ‘War is over! War is over?’. De Studiegroep Leudal organiseert in het kader van deze expositie de lezing ‘Door de oorlog moeten lijden’ door Rik Palmans, die zich zal richten op de Belgische Voerstreek gedurende de Eerste Wereldoorlog.

In de lezing op dinsdag 16 oktober vertelt de spreker, zelf woonachtig in Sint-Pieters-Voeren, de ‘kleine geschiedenis’ van het Belgische Voeren aan de zuidgrens van Limburg tijdens de ‘Grote Oorlog’.

Gewone mensen
De Voerstreek kreeg al op de eerste dag van die oorlog te maken met het geweld. Een van de ooggetuigen beschrijft hoe de lokale bewoners ‘door den oorlog moeten lijden’. Meerdere verslagen geven ons een idee van wat er zich in augustus 1914 heeft afgespeeld en hoe de strijd het leven van de gewone mensen overhoop haalde.

Verwoest
Op 4 augustus 1914 viel het Duitse leger België binnen, in een poging om met een snelle overrompeling de Belgische forten bij Luik uit te schakelen. Toen dat niet lukte omsingelden de Duitsers de fortengordel. Een belangrijk onderdeel in die strategie vormde de brug over de Maas, die ze sloegen tussen Moelingen en Lixhe. Deze dorpen, maar ook buurgemeenten als Berneau en Visé, werden door het oorlogsgeweld helemaal verwoest.

Dodendraad
Daarna volgden vier jaren van bezetting, waarin de bevolking moest leren leven met de beperkingen die dat met zich meebracht. De Voerdorpen zaten bovendien in een speciale situatie: een draad onder hoogspanning scheidde België van het vrije Nederland, maar enkele woonkernen lagen precies tussen die dodendraad en de grens. Die waren dus dubbel geïsoleerd. In 1915 begonnen de Duitsers met de aanleg van een nieuwe spoorwegverbinding, ter vervanging van de ‘IJzeren Rijn’ die door het neutrale Nederland liep. Die markeert, met haar tunnels en viaducten, nog altijd heel sterk het Voerense landschap.

Vlucht
Helemaal op het einde speelde zich aan de grens tussen Voeren en Nederland een laatste episode van de Wereldoorlog af: de Duitse keizer Wilhelm II sloop langs hier weg van het strijdtoneel dat hij vier jaar eerder mede had ontketend. Hij kreeg politiek asiel in ons land en overleed als balling in 1941 te Doorn.

Entree
De lezing op 16 oktober begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelding is niet noodzakelijk. De entree kost 2,50 euro. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

Reacties

article
14715
De kleine geschiedenis van de 'Grote Oorlog'
HAELEN – In het Leudalmuseum loopt de tentoonstelling ‘War is over! War is over?’. De
https://leudal.nieuws.nl/2018/10/06/lezing-kleine-geschiedenis-grote-oorlog/
2018-10-06T11:07:46+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/10/06105400/SpaarnestadPhoto-Wire-of-Death-SFA001014441.jpg
1914-1918, De Grote Oorlog, dodendraad, Door de oorlog moeten lijden, Eerste Wereldoorlog, Expositie, gewonen mensen, Lezing, Rik Palmans, Studiegroep Leudal, Voeren, Voerstreek, War is Over! War is Over?, Wilhelm II
Cultuur