Verruiming van het Bibob-beleid moet criminele activiteiten voorkomen

Foto:

LEUDAL – In Nederland hebben we steeds meer te maken met ondermijnende criminaliteit. We hebben het dan over de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld. Criminelen maken gebruik van bijvoorbeeld vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten, om criminele activiteiten uit te voeren.

Een voorbeeld hiervan is het witwassen van crimineel verkregen geld. Dit tast de integriteit van de samenleving aan. Leudal wil deze praktijken niet faciliteren. Daarom is het Bibob-beleid verruimd.

Instrument
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) geeft de overheid een instrument in handen om te voorkomen dat vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten op een verkeerde manier gebruikt worden. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de gemeente de aanvraag weigeren of de vergunning intrekken.

Branches
Om het risico te bepalen, voert de gemeente een eigen onderzoek uit. Ook kan de gemeente een advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob. In de Bibob-beleidsregel heeft de gemeente vastgelegd voor welke branches in welke gevallen de Wet Bibob wordt toegepast. De mogelijkheden hierin zijn verruimd ten opzichte van het geldende Bibob-beleid. Het beleid is van toepassing op horeca- en horecaexploitatievergunningen, speelautomatenvergunningen en vergunningen speelautomatenhallen, vergunningen voor seksinrichtingen en escortvergunningen, exploitatievergunningen voor coffeeshops en smart-, head-en/of growshops. Daarnaast kan het zijn dat een Bibob-toets plaatsvindt bij bijvoorbeeld een omgevingsvergunning bouwactiviteit, omgevingsvergunning inrichtingen Wet Milieubeheer, vastgoedtransacties of subsidie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen