Molenrijkste gemeente van Limburg toont haar trots

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Tijdens de Limburgse Molendag, op zondag 7 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur, zijn ook de cultuurhistorische pareltjes van Leudal weer te bezichtigen. Van de vijftig opengestelde Limburgse molens, zijn er alleen in Leudal al acht gratis te bezoeken.

De Limburgse Molendag biedt belangstellenden dé kans om de molens en molenaars in actie te zien. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt en genieten van speciale activiteiten op en rond de molens.

Graan
Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties, exposities, muzikale optredens en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen. Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl. Er is ook een prachtige molenfietstochtbrochure beschikbaar langs alle molens in Leudal.

Activiteiten
De activiteiten in Leudal op een rijtje:

  • Baexem: Auroramolen aan de Rijksweg 26a. In het molenhuisje is een fototentoonstelling over de opbouw van verschillende molens.
  • Grathem: Grathemermolen aan de Brugstraat 13. Stichting het Limburgs Landschap gaat de komende periode de watermolen restaureren. De tijdelijke afdamming in de beek is verwijderd, de turbine kan weer draaien.
  • Haler: De Uffelsemolen aan de Uffelsestraat 5. Er zijn rondleidingen en de museumruimte en gelagkamer zijn opengesteld.
  • Heythuysen: Sint Antoniusmolen aan de Sint Antoniusstraat 32. Kinderen kunnen ze zelf malen met de handmolen.
  • Horn: De Hoop, Molenweg 26, Er worden rondleidingen verzorgd.
  • Horn: De Welvaart aan de Molenweg 3. In de molen worden wafels gebakken en is er is meel te koop.
  • Ittervoort: Schouwsmolen, Margarethastraat 73. Ooit op de kaart is gezet als ‘Moulin de Thorn’, daarom koffie met (Thorner) knapkoek van eigen meel. Van 15.15 uur tot 16.00 uur concert door het Luciakwartet.
  • Neer: Friedesse molen aan het Eiland 1. Bestaande fiets/wandeltocht naast de molen.
  • Nunhem: Leumolen aan Leumolen 3 draait als vanouds en maalt graan.
  • Roggel: Wind en Motormaalderij Sint Petrusmolen aan Nijken 24. Naast de antieke cylinder dieselmotor uit 1930 zijn ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel in werking. Er zijn diverse ambachtelijke meelsoorten te koop.

Reacties

article
14632
Molenrijk Leudal toont haar trots
LEUDAL – Tijdens de Limburgse Molendag, op zondag 7 oktober van 11.00 uur tot 16.00
https://leudal.nieuws.nl/2018/10/02/molenrijkste-gemeente-limburg-toont-trots/
2018-10-02T08:49:30+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/10/02084326/42994788_2106135872971637_4417277970201182208_n.jpg
Auroramolen, De Hoop, De Schouwsmolen, De Welvaart, Expositie, Friedesse molen, Grathemermolen, Leumolen, Limburgse Molendag 2018, Molenfietstochtbrochure, Muziek, rondleidingen, Sint Antoniusmolen, Sint Petrusmolen, Uffelsemolen
Cultuur