Niet iedereen blij met zonneweide, maar vergunning lijkt aanstaande

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Jarenlang was het idee dat er in Heythuysen een golfbaan zou komen, nu zijn er op die plek plannen voor een zonneweide van veertig hectare. Niet iedereen is even enthousiast over dat idee.

Het bedrijf Arbor zou bij Aan het Broek een golfbaan van 18 holes aanleggen, alsmede een groot hotel-restaurant. Het is er nooit van gekomen. Tot nog toe.

Procedures
De procedures namen zoveel tijd in beslag dat het niet meer rendabel zou zijn, zo verklaarde Roger van den Boom tegenover Dagblad De Limburger. ‘In de omliggende gemeentes zijn er inmiddels al drie gerealiseerd. Daarop is het idee ontstaan voor de zonneweide en zijn we in overleg getreden met de provincie en de gemeente. De bedoeling is dat de zonneweide een tijdelijk karakter krijgt, waarbij de tijd dat de weide er ligt vooral afhangt van de levensduur van de zonnepanelen. Daarna zullen we kijken of de aanleg van een golfbaan alsnog kan plaatsvinden’ aldus Van den Boom.

Vergunning
Er is inmiddels een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor de zonneweide, maar omwonenden verzetten zich. Zij willen dat de omgeving groen en natuurlijk blijft en dragen bedrijventerrein Zevenellen bij Buggenum aan als alternatief. Wethouder Piet Verlinden (Samen Verder) liet de gemeenteraad dinsdagavond echter al weten dat de gemeente de vergunning voor de zonneweide gaat verlenen, omdat het volgens het geldende bestemmingsplan buitengebied zou mogen.

Beleid
Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) pleitte er juist voor geen vergunning te verlenen, totdat de gemeente beleid heeft opgesteld over hoe om te gaan met dergelijke initiatieven. Wagemans kreeg de steun van de rest van de raad, maar volgens Verlinden is dat ten opzichte van Arbor niet meer mogelijk. Uiterlijk 10 oktober beslist het college van B en W over de vergunning. Als Arbor toestemming krijgt zullen ze een aanvraag doen voor de SDE-subsidieregeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) van het Rijk. Die subsidie moet het plan mede mogelijk maken. Uiteindelijk zal de zonneweide 15.000 huishoudens van stroom moeten voorzien.

Reacties