Wordt Roggelnaar Jeroen Stultiens de eerste ‘filmleraar van het jaar’?

Foto: Mastershot Producties

ROGGEL – De leerlingen van de bovenbouw groep van montessoribasisschool Roermond weten het natuurlijk al heel lang. Hun meester Jeroen uit Roggel is gewoon dé ‘filmleraar van het jaar’ van Nederland. Maar of hij die titel ook echt gaat krijgen dat weten ze pas op 28 september…

In de stadsschouwburg in Utrecht horen de drie genomineerden dan wie er met deze felbegeerde prijs naar huis mag gaan. Die wordt namelijk die dag uitgereikt door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van OCW. Deze wedstrijd is een nieuw initiatief van Eye, NFF en het Netwerk Filmeducatie.

Inspiratie
Jeroen zet film educatief in binnen zijn eigen klas. Zoals Veerle uit zijn klas zegt: ‘Omdat we door meester Jeroen zoveel met film bezig zijn, kijk ik heel anders naar filmpjes en het nieuws’. Niet alleen krijgen de kinderen een kijkje achter de schermen tijdens het maken van een film, maar worden zij zich ook bewust van hoe het maken van een film, nieuws of tv-item in zijn werk gaat. Daarnaast hoopt Jeroen dat hij ten minste één leerling inspireert om later ook creatief bezig te zijn met film, als bijvoorbeeld acteur of achter de camera.

UNICEF
Naast dat hij in zijn eigen klas actief is met film werkt Jeroen voor het UNICEF Kinderrechten filmfestival en Hollywood in de klas, twee prachtige filmprojecten bekend in het basisonderwijs. Hij reist hiervoor het hele land door om met bovenbouw klassen korte en lange speelfilms op te nemen. De films voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival staan ook op het YouTube kanaal ‘Kinderrechten Filmfestival’, met inmiddels al meer dan 55.000 abonnees en bijna 50 miljoen views. Met zijn eigen bedrijf Mastershot Producties is hij ook buiten het onderwijs actief in de filmwereld.

Seminar
Aanstaande vrijdag start verder een seminar, waarin de plek van film in het curriculum verkend wordt en wat de rol van zowel onderwijs als de filmindustrie hierin is en kan zijn. Het wordt een inspirerende en spannende middag met keynote, good practice uit het buitenland, een paneldiscussie en de prijsuitreiking. Aan het woord komen vertegenwoordigers uit het onderwijs, bioscoop en filmtheaters, distributie, productie en festival. Gasten zijn onder andere Florine Wiebenga (Eye), Iris Verhoeven (.J.E.F), Pien Houthoff (LUX Nijmegen), Jos Bonouvrie (In The Air), Sabine Veenendaal (Submarine), Vera Hageman (S.G. de Rietlanden), Martin van Geffen (Filmservice) en Meike Statema (IDFA). Moderator van de middag is Katinka Baehr.

Op het eind van dit seminar wordt de filmleraar van het jaar bekend gemaakt. Neem ook een kijkje op de facebook pagina ‘filmleraar van het jaar’: https://www.facebook.com/events/2243731708987664/

Reacties