Duurzaamheid en energie: ‘Niet alleen nadenken, maar ook doen’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Enige tijd geleden werd door Zonneweide Leudal een omgevingsvergunning gevraagd voor het grootschalig plaatsen van zonnepanelen op een locatie in Heythuysen, nabij Aan het Broek, waar deels een golfbaan was gepland. De reactie vanuit het college die via de commissie Fysiek afgelopen dinsdag Mathieu Wagemans (Ronduit Open) bereikte, vond het raadslid onbevredigend.

‘Het college gaat erover nadenken’, zo vat Wagemans die reactie in een schrijven aan datzelfde college samen.

Beleidskader
Tegelijkertijd kent Wagemans de ambities van Leudal om te werken aan een duurzame gemeente. Energiebeleid vormt daar een belangrijk onderdeel van. Maar het raadslid wijst er op dat het ongewenst is het spoor van incidentenbeleid te volgen. Het lijkt er volgens hem op alsof de gemeente niet goed weet hoe men moet reageren op aanvragen zoals van Zonneweide Leudal. Daarom pleit hij voor een duidelijk beleidskader hiervoor.

Ruimtegebruik
‘Hoe verhouden dergelijke grootschalige projecten zich met zuinig ruimtegebruik?’ zo vraagt Wagemans zich onder meer af. ‘Denk daarbij aan de grondbehoefte vanuit de landbouw, zeker wanneer die moet omschakelen naar een meer extensieve landbouw en naar sluiting van kringlopen. Of aan versterking van natuurwaarden waar eveneens een grondbehoefte uit voortvloeit. Bij infrastructurele projecten maken we ons terecht druk om het verloren gaan van landbouwgrond of aantasting van natuurwaarden. Geldt een dergelijke afweging ook niet voor het grootschalig plaatsen van zonnepanelen?’

Verticaal denken
Maar het raadslid heeft nog meer bedenkingen. ‘Moeten we niet verticaal denken, dat wil zeggen bestaande gebouwen benutten voor plaatsing van zonnepanelen? Bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen in de landbouw. Elders in Nederland komen kleinschalige samenwerkingsverbanden tussen landbouw en burgers in de omgeving van de grond, waarbij de opbrengst van zonnepanelen wordt benut voor de energiebehoefte in de directe omgeving. Enkele jaren geleden zijn tientallen miljoenen euro’s uitgegeven voor de sloop van verouderde stallen om daarmee de verstening van het buitengebied tegen te gaan. Is grootschalige plaatsing van zonnepanelen ook niet een vorm van verstening?’ zo denkt Wagemans hardop.

Inspiratie
Hij stelt het college voor om in overleg te treden met relevante organisaties zoals LLTB, natuur- en milieuorganisaties en burgerinitiatieven en kennis te nemen van vernieuwende initiatieven op het vlak van duurzame energiewinning elders in Nederland. Op die manier en rekening houdend met beleid zoals dat op het vlak van ruimtelijke ordening en milieu eerder is vastgesteld zou toch een beleidskader opgesteld moeten kunnen worden, vindt Wagemans. Burgers zouden daarbij de gelegenheid moeten krijgen mee te denken, is hij verder van mening. ‘Want nadenken is altijd prima, maar op nadenken gebaseerde actie maakt het plaatje pas compleet. Een dynamisch beleidsveld als milieu en duurzaamheid vraagt een actieve overheid. Te vaak loopt vernieuwing vast in tijdrovende discussies en gebrek aan helderheid. Dat is dodelijk voor de inspiratie die velen gelukkig hebben op het vlak van duurzaamheid.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen