Ronduit Open: ‘Vernieuwende aanpak knelpunten intensieve veehouderij’

Foto: Pixabay - skeeze (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Ronduit Open heeft vandaag een voorstel ingediend voor een heel nieuwe aanpak van knelpunten rond de intensieve veehouderij in de gemeente.

Raadslid Mathieu Wagemans noemt het voorstel onder meer vernieuwend omdat wordt overgestapt van een benadering waarbij rechten en plichten van toepassing zijn op bedrijven afzonderlijk, naar een meer gebiedsgerichte aanpak.

Initiatief
Volgens Wagemans moet gekozen wordt voor een gezamenlijke aanpak van bedrijven, omwonenden en natuur- en milieuorganisaties, waarbij het initiatief bij betrokkenen komt te liggen. Ook wordt met de plannen van Ronduit Open volgens het raadslid de op dit moment nog dominerende ‘context van juridische procedures doorbroken’.

Trias politica
‘Het politieke domein wordt nu als ware overklast door het juridisch domein. Dat kan in de uitvoering niet worden hersteld. Die situatie staat haaks op het beginsel van de scheiding der machten  – de wetgevende macht, de rechtsprekende macht en de uitvoerende macht – dat de grondslag vormt voor ons staatsbestel. De onafhankelijkheid die de trias politica bepleit lijkt aangetast’, zo valt te lezen in een lijvig stuk dat de fractie aan het college en raadsleden verstuurde.

Dynamiek
Met de voorstellen is volgens de fractie onder voorwaarden een dynamiek mogelijk, die nu nog ontbreekt door het ‘nauwsluitend juridisch kader’. Er wordt gestreefd naar een gezamenlijkheid, in tegenstelling tot de huidige situatie waarin regelmatig sprake is van vastzittende en verstoorde relaties. ‘Maar natuurlijk is nieuw beleid slechts mogelijk wanneer er binnen de gemeenteraad politieke steun komt voor deze aanpak’ weet ook Wagemans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen