Meldingen over blauwalg: zwem alleen op officiële zwemwaterlocaties

Foto: Wikipedia - Lamiot (CC BY-SA 3.0)

LEUDAL – Een laag waterpeil, hoge watertemperatuur en stilstaand water vormen het ideale klimaat voor de blauwalg. De blauwalgen of blauwwieren zijn bacteriën die eruit zien als wier.

Blauwalgen zitten van nature in oppervlaktewater, maar bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene en/of rode drijflagen vormen.

Klachten
Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel giftige blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten krijgen. Deze klachten kunnen bestaan uit jeuk, huiduitslag, maag- en/of darmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp. Waterschappen adviseren daarom om contact met het zwemwater waarin blauwalg is geconstateerd te vermijden.

Zwemwaterseizoen
Check voor je gaat zwemmen in natuurwater de actuele situatie op zwemwater.nl of via de zwemwaterapp van Rijkswaterstaat, provincie en waterschap. Tijdens het zwemwaterseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) worden de officiële zwemwaterlocaties gecontroleerd op waterkwaliteit. Wist u trouwens dat het Waterschap Limburg via haar website een droogtepagina heeft aangemaakt? Die is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen