Actie ‘Bezem door de middelenkast’: agra­riërs le­ve­ren ver­bo­den stoffen in

Foto: Pixabay - Milesl (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Ruim één op de vijf Limburgse agrariërs heeft afgelopen winter verboden chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte ingeleverd. Het gaat in totaal om ruim achttienduizend kilo.

Doel van de actie was te voorkomen dat deze middelen ooit in het milieu terechtkomen.

Innamepunten
Veel boeren, tuinders en boomtelers hebben middelen in de kast staan die niet meer toegelaten zijn. Soms weet de agrariër dat niet. En soms weet hij niet waar hij met het spul naar toe moet en blijft het in de kast staan. Het probleem is vaak dat er onvoldoende innamepunten bij gemeenten zijn. De meeste gemeenten nemen geen bedrijfsafval aan. Reden waarom de actie – onder de slogan ‘Bezem door de middelenkast’ – nodig was. Het was een speciale actie in opdracht van de provincie Limburg en het Waterschap Limburg.

Restanten
‘Door de middelen verantwoord af te voeren is voorkomen dat ze bijvoorbeeld in het water terechtkomen’ zegt bestuurslid Har Frenken van het Waterschap Limburg. Milieugedeputeerde Bob Ruers (SP) is ook tevreden met het resultaat: ‘In grond- en oppervlaktewater worden immers nog altijd teveel restanten aangetroffen van gewasbeschermingsmiddelen’.

Op orde
Niet alleen agrariërs, ook loonwerkers en hobbyboeren kregen de kans om anoniem en kosteloos restanten van de verboden middelen in te leveren. Er waren 682 van de 3000 aangeschreven bedrijven die er gebruik van maakten. Van de bezochte bedrijven waren er 123 die hun middelenkast helemaal op orde hadden en niks hoefden in te leveren. Bij één bedrijf werd maar liefst 463 kilo opgehaald, bij drie anderen bedrijven meer dan 400 kilo.

Sectoren
Vooral boomtelers (39%) maakten van de actie gebruik, gevolgd door fruittelers (35%), akkerbouwers (32%) en glastuinders (29%). De akkerbouwers leverden het meeste in (5963 kilo), op de voet gevolgd door de tuinders (4956 kilo). Deze laatste sector heeft gemiddeld per bedrijf ook veruit de grootste hoeveelheid afgevoerd (64 kilo), gevolgd door de sector loonwerkers (38 kilo). De meeste deelnemers kwamen uit Horst aan de Maas (113), Leudal (80) en Peel en Maas (75). In die gemeenten werden dan ook de grootste gezamenlijke hoeveelheid opgehaald, namelijk Horst aan de Maas (3838 kilo), gevolgd door Peel en Maas (2915 kilo), en Leudal (2013 kilo).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen