Vergunning Livar-boerderij ingetrokken; Raad van State buigt zich over beroep

Foto: Pixabay - Alexas_Fotos (CC0-Public Domain)

BAEXEM – Leudal trekt de in mei 2016 verstrekte vergunning voor een boerderij met Livar-varkens in Baexem alsnog in. De rechtbank vond eerder al dat de gemeente te weinig oog had gehad voor patiënten van Ciro, het nabijgelegen expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen in Horn.

Het varkensbedrijf kan weliswaar een nieuwe vergunning aanvragen, maar dan moet het bedrijf daar wel op eigen kosten een Milieueffectrapportage (MER) aan toevoegen. Eerder vond de gemeente dat niet nodig. Raadslid Wagemans (Ronduit Open) stelde nog voor zo’n MER als standaardprocedure te laten gelden bij Livar-aanvragen.

Verkeerde inschatting
Ook al zou de toekomstige geurhinder volgens een beperkte milieutoets binnen de normen blijven, toch oordeelde de rechtbank dat Leudal beter moet kijken naar de nabijheid van het expertisecentrum. Een gemeentewoordvoerster gaf in Dagblad De Limburger vrijdag aan dat Leudal  een verkeerde inschatting heeft gemaakt: ‘In eerste instantie dachten we dat een beperkte milieutoets voldoende zou zijn.’ Bij een mogelijke nieuwe aanvraag van het varkensbedrijf zal de gemeente dus nadrukkelijker letten op de gevolgen voor Ciro.

Spijtig
Een tweede reden om de vergunning in te trekken zijn aangescherpte geurnormeringen en nieuwe jurisprudentie rond fijnstof. Frank de Rond van het varkensbedrijf liet in dezelfde krant weten voorlopig geen nieuwe aanvraag te doen. ‘We zijn in hoger beroep gegaan, de Raad van State buigt zich er nu over. Het intrekken van de vergunning kan dus weer teruggedraaid worden. Wij wachten de uitspraak van de Raad van State af.’ De Rond noemt de gang van zaken ‘spijtig’. ‘Er is een prachtig concept ontwikkeld voor een nieuwe boerderij met de nieuwste staltechnieken. Wij willen juist dat de buurt blij is met Livar.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen