Basisregistratie Personen: wie krijgt jouw gegevens?

Foto: Pixabay - Free-Photos (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland worden bijgehouden in de Basisregistratie personen (BRP). Het gaat hierbij niet alleen om adresgegevens, maar ook om gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, nationaliteit, ouders en kinderen.

Niet iedereen kan zomaar persoonsgegevens bij de gemeente opvragen. Aan een aantal instanties of personen geeft de gemeente wel de gegevens uit de BRP vrij.

Overheidsorganen
Wat of wie zijn die instanties of personen? We zetten ze even op een rijtje. Allereerst mogen persoonsgegevens worden verstrekt aan overheidsinstanties, zoals de belastingdienst, politie en UWV. De gemeente verstrekt aan overheidsinstellingen alleen die gegevens uit de BRP, die nodig zijn voor de uitvoering van de wettelijke taak van die organisaties.

Derden
Naast overheidsorganen zijn er meer instanties of personen (zogenoemde derden) die gegevens uit de BRP bij de gemeente mogen opvragen:

  • Personen die beroepsmatig gerechtelijke werkzaamheden uitvoeren, zoals advocaten of faillissementscuratoren.
  • De Stichting Interkerkelijke Leden Administratie (SILA), enkele pensioenfondsen, verzekeraars, spaarfondsen en bepaalde financiële instellingen die uitkeringen verzorgen.
  • Niet-commerciële instellingen en particulieren die werkzaamheden van maatschappelijk belang vervullen. In de gemeente Leudal zijn dat onder andere Bureau voor Jeugdzorg, woningbouwverenigingen en woningcorporaties.
  • Instellingen die werkzaam zijn op het gebied van de gezondheidszorg, maatschappelijke of sociale dienstverlening.

Het verstrekken van persoonsgegevens voor commerciële doeleinden of het werven van leden of fondsen is verboden.

Geheimhouding
De verstrekking van gegevens aan overheidsinstellingen kun je niet tegengaan. Je kunt wel verzoeken om je gegevens geheim te houden en daarmee geen gegevens te verstrekken aan derden zoals de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie en derden die werkzaamheden van maatschappelijk belang voor de gemeente uitvoeren. Wanneer de gemeente een verzoek van een particulier ontvangt om je gegevens te verstrekken, wordt dan voorafgaand om jouw goedkeuring gevraagd.

Verstrekkingsbeperking
Een verzoek om geheimhouding wordt verstrekkingsbeperking genoemd en kan digitaal (met DigiD) worden ingediend via deze website. Let wel: een verzoek om geen gegevens meer te verstrekken aan de SILA, betekent niet dat de inschrijving in het register van de SILA automatisch wordt beëindigd. Hiervoor moet u zelf contact op nemen met het kerkgenootschap met het verzoek uw persoonsgegevens uit het bestand van de SILA te laten verwijderen.

Overzicht
Wil je weten aan wie in de afgelopen periode gegevens zijn verstrekt? Dan kun je daarvan kosteloos een overzicht opvragen. Dit kan schriftelijk t.a.v. Gemeente Leudal, team Burgerbedrijvenplein, Burgerzaken, Postbus 3008, 6093 ZG in Heythuysen. Vergeet hierbij niet een kopie van het identiteitsbewijs mee te sturen. Het is van groot belang dat gegevens in de BRP juist en actueel zijn. Twijfel je daaraan, neem dan contact op met het Burgerbedrijvenplein: 0475- 85.90.00. Voor meer informatie over de BRP, de verstrekkingen daaruit en mogelijkheden tot beperking daarvan kun je ook terecht bij dit Burgerbedrijvenplein. Ben je nieuwsgierig welke overheidsorganen wettelijk recht hebben op je persoonsgegevens, kijk dan op de website www.wiekrijgtmijngegevens.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen